BANCI | Stirea Zilei

Bank of Cyprus s-a expus prea mult pe imobiliare. Acum vinde hoteluri si mall-uri pentru a-si recupera pierderile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-07 18:32

Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar, constructii si hotelier de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei. Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.


Banca a preluat ambele companii si a inceput procesul de lichidare pentru recuperarea datoriilor. Banca a inregistrat o pierdere neta de 6,6 milioane de euro în primele nouă luni, faţă de un profit după taxe de 4,8 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, in conditiile in care creditele neperformante s-au dublat in ultimul an, de la 35 la 70 milioane euro in septembrie 2012. (Vezi detalii aici)


Volumul total de credite al bancii cipriote este de aproape 574 milioane euro, dintre care marea majoritate (474 milioane) sunt acordate companiilor, in principal din domeniul imobiliar (225 milioane) si hoteluri (109 milioane de euro). Pentru firmele din comert si productie banca a acordat credite nesemnificative, de doar 76 milioane euro. Materializarea riscurilor din domeniul imobiliar si hotelier a determinat banca sa devina proprietar al companiilor finantate.


Astfel, banca-mama din Cipru a ajuns sa detina 94% din compania ONT Carpati, pe care a decis recent sa o lichideze prin procedura falimentului, cu scopul de a vinde activele firmei in vederea recuperarii unei parti din finantarile acordate, in valoare de 5 milioane de euro.


ONT Carpati detine 30% din hotelul de 5 stele JW Marriott din Bucuresti, precum si o creanta istorica de 25 milioane de dolari. Firma mai detine integral si hotelul New Montana din Sinaia. In 2001, ONT Carpati a derulat afaceri de 10 milioane lei, dar a avut pierderi de 46 de milioane, compania fiind evaluata pe piata RASDAQ la 22 milioane lei.


Grupul Bank of Cyprus mai detine in Romania o serie de alte companii imobilare, dupa cum urmeaza: Otherland Properties Dorobanti SRL, Pittsburg Properties SRL, Battersee Real Estate SRL, Trecoda Real Estate SRL, Green Hills Properties SRL, Bocaland Properties SRL, Buchuland Properties SRL, Commonland Properties SRL, Romaland Properties SRL, Janoland Properties SRL, Blindingqueen Properties SRL, Fledgego Properties SRL, Threerich Real Estates SRL, Loneland Properties SRL, Unknownplan Properties SRL si Frozenport Properties SRL.


Banca cipriota mai detine si 33% din Rosequeens Properties SRL, prin intermediul careia a luat parte la o licitatie publica pentru vinderea mall-ului Liberty Center, de unde are de recuperat 21 de milioane de euro. Liberty Center, din cartierul bucurestean Rahova, a fost vandut la prima licitatie publica, mall-ul fiind adjudecat la pretul de pornire stabilit la 60 de milioane de euro, de catre firma Rosequeens Properties, detinuta de Rosequeens Properties Limited, inregistrata in Cipru. Administratorul firmei este Ciprian Chiorean, legal manager la Bank of Cyprus, unul din creditorii mall-ului. (Vezi detalii aici)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii