BANCI | Stirea Zilei

Bancpost isi majoreaza capitalul social cu 55 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-28 16:00

Conducerea Bancpost a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor bancii pentru data de 26 ianuarie 2009, in care se propune majorarea capitalului Bancpost cu suma de 214 milioane lei (in jur de 55 milioane euro), pana la 662,2 milioane lei.

Grupul financiar grec Eurobank EFG Group detine majoritatea (77,56%) din acţiunile Bancpost, printre ceilalţi investitori numărându-se patru societăţi de investiţii financiare: SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, cu cite 5,13-5,15% din actiuni. De asemenea, 1,83% din actiuni se afla in posesia unor persoane fizice, inclusiv salariati ai bancii.

Dupa majorarea de capital, Bancpost va urca de pe locul 10 pe locul 8 in topul bancilor in functie de capitalul social detinut, imediat dupa BRD, care are un capital de 186,7 milioane euro.

Bancpost va depasi astfel cu putin alte doua banci grecesti de pe piata romaneasca, Banca Romaneasca, cu un capital de 151,4 milioane euro si Alpha Bank, cu 159 milioane euro.

Daca pana de curand bancile aveau nevoie de un capital mai mare pentru a putea a acorda cat mai multe credite, in prezent lucrurile stau altfel.

Criza financiara si bancara impun bancilor sa-si majoreze capitalul, pentru ca acestea sa nu se confrunte cu probleme de solvabilitate.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au declarat recent ca au solicitat mai multor banci romanesti care au avut probleme cu creditele neperformante sa-si majoreze capitalul social.

"Foarte frecvent sunt solicitări de majorare a capitalului. Nu tot ce vedeţi anunţat de acţionari sunt decizii din propria iniţiativă. Anul acesta, au fost două solicitări verbale şi băncile respective au majorat capitalul", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Directorul BNR a mai arătat că, în cazul deteriorării indicatorilor unei banci, BNR are la dispoziţie mai multe mecanisme de a ţine băncile în cerinţele de prudenţialitate.

Astfel, BNR a limitat uneori creşterea creditării la unele instituţii de credit la 1% pe lună, a suspendat temporar creditarea peersoanelor fizice, a cerut provizioane suplimentare, sau a modificat normele de provizionare şi normele de clasificare a creditelor.

Bancpost este una dintre bancile care au adoptat, in ultimii ani, o strategie agresiva pe piata creditarii, cu scopul de a castiga o cota de piata cat mai mare.

In acest scop, banca a lansat credite de consum si credite ipotecare cu un grad de risc mare (cu dobanzi foarte mici, valabile doar in primele luni sau in primii ani si cu un grad de indatorare a clientilor mare).

Drept consecinta, banca intampina acum probleme cu rambursarea creditelor, fiind in ultimul timp foarte des criticata pentru majorarea costurilor aferente imprumuturilor sau pentru introducerea unor noi comisioane. Bancpost a primit, de altfel, una dintre cele mai mari amenzi, in valoare de 60.000 de lei, maxim prevazut de lege, din partea Protectiei Consumatorilor.

In acelasi timp, Bancpost a fost nevoita sa retraga de pe piata unul dintre creditele de consum cu grad mare de risc ("Creditul Usor".

Convocatorul publicat de Bancpost:

CONVOCAREA

Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor S.C. Bancpost S.A.

In conformitate cu prevederile art. 113 si art. 117 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 25 si 26 din Actul Constitutiv, Consiliul de Administratie al S.C. Bancpost S.A. convoaca:

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancpost S.A., care va avea loc la sediul societatii din Calea Vitan nr. 6 - 6A, Tronson B-C, Etaj 3-8, Sector 3, Bucuresti, la data de 26 ianuarie 2009, ora 12.00, avand urmatoarea Ordine de zi:

1. Aprobarea majorarii capitalului social al Bancpost S.A. cu suma de 214.002.895,60 RON, de la suma de 448.255.012,00 RON la suma de 662.257.907,60 RON, in schimbul unor noi aporturi in numerar din partea actionarilor, cu emiterea unui numar de 535.007.239 noi actiuni ordinare, cu valoarea nominala de 0,40 RON fiecare, la pretul de emisiune de 0,74 RON fiecare.

Actiunile emise pentru majorarea capitalului social vor fi oferite spre subscriere actionarilor inregistrati in registrul actionarilor Bancpost S.A. la data de referinta de 26 ianuarie 2009, proportional cu numarul actiunilor pe care le detin.

Termenul de exercitare a dreptului de preferinta al actionarilor va fi de 30 de zile, cu incepere din ziua publicarii Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor pentru majorarea capitalului social in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

2. Aprobarea ca, ulterior expirarii termenului acordat pentru exercitarea dreptului de preferinta, eventualele actiuni ramase nesubscrise sa fie oferite spre subscriere actionarilor care au subscris in prima etapa, proportional cu numarul actiunilor pe care le poseda.

Termenul de subscriere pentru a doua perioada va fi de 7 zile calendaristice de la data incetarii termenului de exercitare a dreptului de preferinta.

3. Imputernicirea Consiliului de Administratie ca la expirarea perioadei de exercitare a drepturilor de preferinta sa stabileasca valoarea cu care se majoreaza capitalul social, conform subscrierilor, precum si sa decida daca actiunile ramase nesubscrise, dupa expirarea perioadei de exercitare a drepturilor de preferinta, vor fi anulate.

4. Aprobarea modificarii articolului 37, paragraful 1 din Actul Constitutiv al bancii. Articolul 37 paragraful 1 din Actul Constitutiv ar urma sa aiba urmatorul continut: “Administrarea Bancii este incredintata Consiliului de Administratie compus din minimum 7 si maximum 13 membri alesi de catre Adunarea Generala Ordinara.

Din Consiliul de Administratie fac parte membrii alesi incluzand specialisti din domeniul bancar in conditiile legii.

Presedintele Consiliului de Administratie indeplineste atributiile prevazute de lege si de Regulamentul de Organizare si Functionare (cu exceptia si in limitele modificarilor aduse de Adunarea Generala a Actionarilor).

Presedintele Consiliului de Administratie poate indeplini si functia de Presedinte Executiv si poate fi angajat al Bancii. In cazul in care Presedintele Consiliului de Administratie va indeplini si functia de Presedinte Executiv, acesta va putea fi denumit generic „Presedinte”.

5. Aprobarea Actului Constitutiv in forma actualizata.

6. Imputernicirea domnului Mihai Bogza pentru indeplinirea tuturor formalitatilor cerute de lege pentru inregistrarea, publicarea si aducerea la indeplinire a hotararilor adoptate, de a semna Actul Constitutiv al Bancpost S.A., in forma actualizata, precum si orice alte documente necesare pentru indeplinirea formalitatilor legale.

In cazul in care la data de 26 ianuarie 2009 nu sunt indeplinite conditiile legale de validitate/cvorumul de prezenta, prevazute de Legea nr. 31/1990, republicata, si de Actul Constitutiv, in temeiul articolului 118 din Legea nr. 31/1990, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancpost SA se va amana si va avea loc in data de 27 ianuarie 2009, in acelasi loc si aceeasi ora, avand aceeasi Ordine de zi.

La sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Bancpost S.A. pot participa toti actionarii inscrisi in registrul Bancpost S.A. la data de referinta de 26 ianuarie 2009.

Actionarii bancii pot participa la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancpost S.A., personal sau prin intermediul unui alt reprezentant, in baza unei procuri speciale, conform legii si Actului Constitutiv al Bancii. Procurile speciale completate si semnate, in original, vor fi depuse la sediul Bancii, Directia Guvernanta Corporativa, pana cel mai tarziu la data de 23 ianuarie 2009.

Documentele de pe Ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Bancpost S.A., precum si informatii suplimentare pot fi obtinute de la sediul Bancii, Directia Guvernanta Corporativa, Calea Vitan nr. 6-6A, Tronson B-C, Etaj 5, Sector 3, Bucuresti, Tel. 021 3080597 si Fax 021 3268504.

Presedintele Consiliului de Administratie
MIHAI BOGZA

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii