BANCI | Stirea Zilei

Bancpost a primit amenda de la BNR pentru ca a incasat ilegal dobanzi penalizatoare la creditele clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-23 21:53

Bancpost a fost amendata luna trecuta de BNR cu 25.000 de lei pentru ca si-a pus clientii sa achite dobanzi de penalizare pentru intarzieri in rambursarea ratelor la credite, fara ca acestea sa fie stipulate in contracte.

Mai exact, Bancpost “a implementat un proces defectuos de rambursare automată a ratelor de credit, prin efectuarea unor tranzacții prin care au fost percepute penalităţi care au condus la înregistrarea de venituri necuvenite, decurgând din operațiunile de creditare cu clienții, fără ca acestea să fie stipulate în contract”, se arata in sanctiunea facuta publica de BNR, prin care a constat ca banca a incalcat astfel prevederile art.101 alin.2 si art.117 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 101 alin.2 spune ca “institutiile de credit trebuie să-şi organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase, cu cerintele legii şi ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia.”

Art. 117 prevede urmatoarele:

Art. 117. - (1) Institutiile de credit pot derula tranzactii cu clientii doar pe baze contractuale, actionând într-o manieră prudentă şi cu respectarea legislatiei specifice în domeniul protectiei consumatorului.

(2) Documentele contractuale trebuie să fie redactate astfel încât să permită clientilor întelegerea tuturor termenilor şi conditiilor contractuale, în special a prestatiilor la care aceştia se obligă potrivit contractului încheiat. Institutiile de credit nu pot pretinde clientului dobânzi, penalităti, comisioane, ori alte costuri şi speze bancare, dacă plata acestora nu este stipulată în contract.

Am intrebat BNR depre ce penalitati la ratele la credite este vorba, care a fost procentul sau suma fixa a acestora si pe ce perioada au fost incasate, cati clienti au fost afectati si care a fost valoarea totala a veniturilor necuvenite, cum s-a ajuns la perceperea respectivelor penalitati si cine a fost responsabil, cum s-a descoperit aceasta incalcare a legii si daca xista si alte banci care au incasat sau ar putea incasa aceleasi penalitati.

BNR a refuzat insa sa ne raspunda la intrebari, invocand secretul profesional, cu toate ca este vorba de o problema care afecteaza si ar putea afecta multi romani care au credite la banci, astfel ca ar fi de interes public ca acestia si toata lumea sa stie cum este posibil ca o banca sa le poata incasa comisioane ilegale, pentru a putea reclama potentiale abuzuri.

“Datele solicitate fac parte din categoria celor reglementate de dispozițiile art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României care statuează că informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, spune BNR.

BNR se eschiveaza asadar, de la publicarea unor informatii care sunt, evident, de interes public?

Bancpost nu a rapuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

In ce conditii se poate percepe dobanda penalizatoare

Conform legii (OUG 52/2016 privind contractele de credit), bancile sau IFN-urile pot percepe pentru credite o dobanda penalizatoare, in cazul intarzierii rambursarii ratelor, in urmatoarele conditii:

ART. 17

“Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, costuri aferente contractelor de asigurare încheiate şi, după caz, dobânda penalizatoare, alte costuri aferente creditului respectiv percepute de terţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.“

ART. 53

(1) Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente şi se aplică la principalul restant.

(2) În cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în una din următoarele situaţii: şomaj, reducere drastică a salariului, deces, dobânda penalizatoare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii curente. Prin reducerea drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. În caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni.

(3) Consumatorul notifică creditorul, de îndată, dar nu mai târziu de 15 zile calendaristice, cu privire la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor.

ART. 54

(1) Se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală plătibilă de către consumator.

(2) În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depăşească principalul restant.

ART. 55

(1) După declararea scadenţei anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare calculată pe bază de procent fix şi care nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii contractuale.

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.

(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.

(4) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

(5) Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare, cu excepţia situaţiei în care între părţi a intervenit, la solicitarea consumatorului, un acord scris.

Legea mai interzice perceperea de comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare, cu excepţia dobânzilor penalizatoare legale, de către entităţile de recuperare creanţe.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  cont online  

Comentarii

virginia
comentariu
Straniu este ca din toate ordinele emise de BNR s-a publicat abia ordinul nr 21 pe site. Chiar acum cand bancpost este in negocieri de vanzare avansate. Se incearca o diminuare a pretului? Sa fie chiar o simpla coinicidenta?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii