BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti fac profituri de trei ori mai mari decat media UE, desi rata creditelor neperformante este dubla

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-16 17:18

In ciuda faptului ca rata creditelor neperformante ale bancilor romanesti este in jurul a 10%, dublu fata de media Uniunii Europene, de aproximativ 5%, bancile romanesti reusesc sa obtina profituri de trei ori mai ridicate decat cele din alte tari membre, arata datele Autoritatii Bancare Europene (ABE) din ultimul raport de evaluare a riscurilor (Risck Dashboard) publicat vineri.

De exemplu, bancile poloneze au rata a creditelor neperformante de doar 6,5%, insa indicatorul de profitabilitate ROE(Return on equity), adica rentabilitatea capitalului, ajunge la doar 10,3%,comparativ cu 17,13% in Romania, media UE fiind doar 5,4%, de trei ori mai mica.

Este adevarat ca media europeana este viciata de contraperformanta sectorului bancar grecesc, care a avut pierderi in ultimii ani, din cauza crizei cu care se confruta aceasta tara, ROE fiind negativ, de -10,1% in septembrie 2016.

Totusi, bancile romanesti sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile banci din UE, dupa cele din Ungaria, unde ROE a ajuns la 19,15 in septembrie 2016, dar inaintea Bulgariei, cu 16,9%, si a Cehiei, cu 14,8%, tara in care rata de neperformanta este doar 2,5%.

In Germania, indicatorul de profitabilitate este doar 2,2%, cu mult sub cel din Franta, cu 7,2%.

Sistemul bancar romanesc a obtinut in primele noua luni din 2016 un profit net de 3,695 miliarde lei, in crestere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand castigul bancilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Capitalizarea bancilor europene a crescut la un nou nivel record

In raportul ABE se arata ca volumul ridicat al creditelor neperformante si costurile mari reprezinta pericole majore pentru profitabilitatea bancilor.

Rata creditelor neperformante a scazut la 5,4% in septembrie 2016, cu 10 puncte de baza fata de nivelul din trimestrul doi, o dovada ca eforturile de supraveghere produc rezultate, insa intr-un ritm redus.

Rata de profitabilitate a capitalurilor (RoE) a scazut, in schimb, cu un punct, la 5,4%.

In acelasi timp, rata capitalizarii bancilor (CET 1 ratio) a atins noi recorduri, ajungand la 14,1%, ca efect al majorarii capitalurilor si a reducerii activelor ponderate la risc (RWA).

Raportul credite/depozite a scazut la 120,1%, de la 120,5% in trimestrul precedent.

Un chestionar efectuat de ABE printre bancile europene arata ca majoritatea acestora intentioneaza sa-si majoreze volumele de credite pentru IMM-uri, cat si cele ipotecare si de consum.

Taguri: statistici economice  dobanzi depozite  European Banking Authority (EBA)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  

Comentarii

cosmin
CHF
Normal, cand plasezi lei in credite CHF normal ca fac profituri......



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii