BANCI | Stirea Zilei

Bancile propun BNR constituirea rezervelor minime obligatorii (RMO) in functie de active, nu de pasive, ca in prezent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-11 19:35

Băncile au discutat posibilitatea constituirii rezervelor minime obligatorii în funcţie de active, nu de pasive, ca în prezent, astfel încât nivelul RMO să ţină cont de destinaţia creditelor acordate de bănci - consum sau investiţii, a spus preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

"Una dintre măsurile discutate în Asociaţia Română a Băncilor (ARB) este ca rata rezervelor minime obligatorii (RMO) să fie legată de active, nu de pasive, astfel încât nivelul acestora să poată fi mai scăzut pentru creditele acordate pentru investiţii şi mai ridicat pentru împrumuturile de consum. Sunt posibile diverse măsuri de stabilizare a pieţei fără bani publici, dar trebuie bine gândite", a mai spus van Groningen.

El a adăugat că, pentru ajustarea deficitului de cont curent, a cărui adâncire a avut la bază excesul de cerere, e nevoie de politici economice care să limiteze consumul, dar care să nu afecteze investiţiile, mai ales pe cele în infrastructură, care ar trebui stimulate.

Rezervele minime obligatorii, pe care băncile comerciale trebuie să le constituie lunar, sunt stabilite, în prezent, la un nivel de 40% din pasivele în valută şi de 18% din cele în lei.

Comentarii

Mihai
Asta e tare original !!
Rezervele oricarei banci, atit cele care se tin la sediul banci ("in the vault") cit si cele "cu banca centrala" sint constituite pentru a adresa riscul de lichiditate (i.e. posibilitatea ca bancile sa nu poata restitui depunerile). Aceste depuneri sint parte integranta a pasivului unei institutii financiare. Pe partea activului, al investitiilor, a imprumuturilor acordate, exista riscul de credit (... riscul de a nu primii banii impumutati inapoi...) A calcula rezervele (care sint constituite pentru a putea rambursa depunerile - deci riscul de lichiditate) in functie de riscul ca cei pe care ii imprumuti sa nu iti ramburseze imprumutul (deci riscul de credit) este sa te "speli pe mina" de gestionarea acordarii creditelor cu banii depunatorilor !!!!

Vasile Coman
Cum s-ar putea aplica RMO
Cred ca este vorba de o falsa problema. De fapt, ceea ce vor bancherii, sau cel putin unii dintre ei, este o diferentiere a modului de calcul al RMO, in functie de tipul imprumuturilor.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii