BANCI | Opinie

Bancile poloneze au platforma comuna de mobile banking. O idee si pentru bancile romanesti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-11 15:54

O platforma comuna pentru plati cu telefonul mobil a fost dezvoltata recent de 6 banci poloneze, cu o cota de piata de 70% din serviciile bancare electronice. Este vorba de  un joint venture intre Alior Bank, Bank Millennium, Bank Zachodni WBK, BRE Bank, ING Bank Śląski si PKO Bank Polski.

Este pentru prima data cand un astfel de proiect comun este dezvoltat pe piata bancara poloneza de catre cele mai importante 6 banci din aceasta tara.

Datorita caracterului inovator si a costurilor reduse de operare (sub ratele aplicabile în prezent pentru utilizarea cardurilor), dezvoltarea noului standard de plati mobile din Polonia va avea un impact pozitiv asupra platilor fara numerar, sporind eficienta economiei, precizeaza PKO Bank Polski intr-un comunicat.

Proiectul va permite clientilor acestor banci se efectueze plati cu telefonul mobil in magazine, atat la POS-uri, prin  tehnologia NFC (serviciu lansat in premiera in Romania de ING), cat si printr-o aplicatie pe internet (solutie existenta, de asemenea, in Romania, oferita de MasterCard si Netopia).

Noua platforma va mai permite accesul la ATM-uri de pe telefonul mobil, inclusiv pentru retrageri de numerar, precum si transferuri de bani doar pe baza numarului de telefon, nefiind necesar contul bancar (serviciu disponibil in Romania la BCR, insa doar pentru clientii acestei banci).

Toate aceste servicii, existente deja, dupa cum vedem, separat, la diferite banci, atat in Romania, cat si in Polonia,  vor fi disponibile, gratie acestui parteneriat, tuturor clientilor celor 6 banci poloneze.

Ar fi momentul unui parteneriat si intre bancile romanesti?

O idee buna si pentru bancile romanesti? Mai ales ca este iminent atacul altor industrii, precum cele de telefonie, pe piata platilor mobile. Grupul britanic de telefonie mobila Vodafone a anuntat va lansa in acest an in Romania un serviciu de plati mobile si de transfer de bani denumit M-Pesa, ce va fi administrat de o companie serparata, Vodafone Romania M-Pyments SRL.

De altfel, solutia ca bancile sa se uneasca pentru a face fata noilor servicii online oferite de firme din afara sistemului financiar a dus la realizarea de parteneriate si in alte tari.

Luna trecuta, in Franta, BNP Paribas, Societe Generale şi La Banque Postale au lansat împreună un portal de plăţi online prin dispozitive mobile, Paylib, care ar trebui să rivalieze serviciul PayPal pe piaţa franceză.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii