BANCI | Stirea Zilei

Bancile poloneze au inventat platile in magazine si retragerile de bani la ATM-uri cu telefonul mobil, fara card

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-22 22:38

Bancile poloneze au inventat un sistem inovator de plati si tranzactii cu telefonul mobil fara a fi nevoie de un card Visa sau MasterCard si mult mai simplu, mai rapid si mai ieftin decat platile cu cardul.

Este vorba de o aplicatie mobila, denumita Blik, patentata de liderul bancilor poloneze, PKO Bank Polski, in 2014, prin care se trimite clientilor bancilor o parola unica din 6 cifre, cu care se pot face atat plati la POS-urile magazinelor si online, cat si retrageri de bani de la ATM-uri si transferuri intre doua numere de telefon mobil (P2P).

Practic aplicatia mobila inlocuieste cardul bancar, de care nu mai au nevoie clientii celor noua banci poloneze care utilizeaza acest sistem de plati.

Alaturi de PKO, clientii urmatoarelor banci pot face plati mobile fara card: Alior Bank, intrata recent in Romania prin Telekom, Bank Millennium (preluata la noi de OTP Bank), ING Bank, mBank, Bank Zachodni WBK, Getin Bank, Orange Finanse si T-Mobile Banking Services (varianta poloneza a Telekom banking din Romania).

Sistemul de plati mobile din Polonia a fost lansat inca din februarie 2015, cand un numar de sase banci au format o alianta denumita Polish Payment Standard pentru derularea noului sistem de plati, aprobat de banca centrala din Polonia.

Platile cu telefonul mobil au mai multe avantaje fata de carduri:

1. sunt mai rapide decat plata cu cardul, mai ales in cazul platilor online, nefiind nevoie de introducerea datelor cardului sau a celor personale, ci doar de codul unic de securitate din 6 cifre.

2. Datorita codului unic de securitate, si nu a unui PIN sau a unei parole utilizata la platile cu cardul, platile cu telefonul mobil sunt mai sigure decat cele cu cardul.

3. Platile cu telefonul mobil sunt mai ieftine decat cele cu cardul: clientii bancilor nu platesc nimic pentru utilizarea aplicatiei si pentru plati, iar comerciantii achita bancilor un comision mult mai mic decat cel pentru platile cu cardul. Singurul cost este pentru retragerea de numerar la ATM-uri (5 zloti, in cazul Bank Millennium).

Platile cu telefonul mobil, fara card, se pot face la un mare numar de POS-uri din Polonia (in jur de 160.000), iar retragerile de numerar la peste 15.000 de ATM-uri detinute de cele noua banci, care au peste 70% din piata bancara poloneza.

Vezi aici detalii despre sistemul de plati Blikmobile din Polonia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii