BANCI | Stirea Zilei

Bancile isi dezvolta puternic reteaua de plati cu cardul (POS-uri)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-18 14:09

Bancile au instalat in prima parte a acestui an 7.781 de noi POS-uri (destinate platilor cu carduri), aproape de trei ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, numarul total al acestora ajungand la 113.054 de unitati.

Numarul de POS-uri nou aparute la comercianti, furnizori de servicii sau administratii publice si locale in primul semestru din 2011 a fost la fel de mare cat toate aparatele instalate pe parcursursul intregului an 2010.

In consecinta, si numarul de tranzactii cu cardul la POS-uri a ajuns la 26,5 milioane la finalul lui iunie 2011, fata de 24,8 milioane la finalul anului trecut si 22 milioane in iunie 2010.

Si valoarea tranzactiilor la POS este in crestere, ajungand la aproape 3,5 miliarde lei, fata de 3,1 miliarde in iunie 2010, in scadere insa fata de decembrie 2010, cand valoarea platilor la POS-uri a ajuns la aproape 3,7 miliarde, recordul ultimilor ani.

Interesul bancilor pentru a-si extinde reteaua de plati cu cardul are cel putin doua explicatii: piata platilor cu cardul este inca subdezvoltata in Romania, in comparatie cu alte tari, astfel ca exista un potential foarte mare de crestere a acestor servicii bancare.

Daca pana acum platile cu cardul se faceau in special in supermarketuri sau la magazinele de haine sau alte bunuri de larg consum sau de folosinta indelungata, abia in prezent se dezvolta si reteaua de plati cu cardul a taxelor locale si centrale.

De asemenea, numarul de comercianti este in continua crestere, in ciuda crizei, atat in privinta supermarketurilor cat si a magazinelor mai mici, ceea ce demonstreaza ca si sectorul comercial din Romania este inca subdezvoltat (de unde si inflatia mare), iar bancile au astfel ocazia de a-si majora volumul de servicii pentru platile cu cardul.

Pe de alta parte, cardul este un instrument preferat de banci atat in perioada de criza cat si ca noua strategie de dezvoltare, intrucat presupune costuri mai mici decat platile la ghisee, un numar mai mare de tranzactii (si implicit de comisioane) pentru ca acestea se pot face mai rapid, oriunde si la orice ora.

Sa nu uitam si de cardurile de credit, care aduc bancilor venituri frumoase din dobanzile mari percepute, motiv pentru care apar tot mai multe facilitati pentru atragerea clientilor, precum bonusuri in bani (cash back) sau in puncte, reduceri la comerciantii parteneri sau facilitati de plata in rate.

Cei mai mari jucatori in domeniul POS-urilor sunt cele mai mari banci: BCR, BRD si Banca Transilvania, precum si bancile specializate in carduri de credit cu plata in rate, precum Raiffeisen, Credit Europe si GarantiBank.


Topul bancilor dupa numarul de POS-uri:

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii