BANCI | Stirea Zilei

Bancile inaspresc conditiile de creditare si-si reduc semnificativ volumele de noi imprumuturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-31 22:51

Bancile au prognozat, intr-un sondaj realizat de BNR, o inasprire semnificativa a standardelor de acordare a creditelor de consum pentru al doilea trimestru al acestui an (perioada aprilie-iunie), si o inasprire marginala pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte.

Efectele se vad in statistici: in aprilie, prima luna din trimestrul doi, volumul de noi credite acordate de banci populatiei a scazut cu o jumatate de miliard de lei fata de luna martie, de la 2,8 la 2,3 miliarde lei, si cu 400 milioane lei fata de aprilie 2016, cand creditele noi in lei erau de 2,7 miliarde lei.

Atat creditele de consum cat si pentru locuinte au scazut in aprilie, atat fata de luna martie, cand imprumuturile noi au atins un nou record istoric, cat si fata de luna aprilie a anului trecut.

Standardele de acordare a creditelor ipotecare si de consum au fost inasprire usor si in primul trimestru al anului, din cauza noilor cerinte impuse de BNR privind evaluarea bonitatii clientilor, ca urmare a adoptarii Regulamentului BNR nr.5/2016 pentru modificarea Regulamentului BNR nr.17/2012.

Astfel, bancile au inasprit marginal cerintele privind gradul de indatorare si scadenta maxima a creditelor ipotecare. Pe de alta parte, au scazut marginal atat avansul impus pentru un credit ipotecar (ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei ipotecare – LTV), cat si dobanda medie.

Statisticile BNR arat insa ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele noi pentru locuinte in lei a crescut in primul trimestru de la 3,83% in decembrie 2016 la 4,13% in martie, insa in aprilie a scazut din nou.

In cazul creditelor de consum, bancile au inasprit conditiile de creditare doar in privinta noilor norme de evaluare a bonitatii clientilor.

Si DAE la creditele de consum a crescut usor in primul trimestru, dar a scazut din nou in aprilie.

In privinta standardelor de finantare pentru firme, bancile apreciaza in sondajul BNR ca vor ramane nemodificate in trimestrul doi din acest an.

In primul trimestru, conditiile de creditare a firmelor au ramas constante pentru majoritatea tipurilor de credite, mai putin pentru cele pe termen scurt pentru IMM-uri, in cazul carora s-a consemnat o inasprire moderata, se arat in sondajul BNR.

Cu toate acestea, creditele noi in lei acordate de banci firmelor au scazut semnificativ in aprilie fata de luna martie, cu aproape un miliard de lei, insa se mentin peste nivelul din aprilie 2016. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate pe tipuri de credite noi)

In privinta dobanzilor pentru creditele acordate firmelor, acestea au crescut in primul trimestru, la fel ca in cazul creditelor populatiei, insa in aprilie au consemnat o usoara scadere. (Vezi detalii privind dobanzile la credite in CLUBUL BANCHERILOR)

In sondajul BNR se mai arata ca cererea de credite din partea populatiei pentru creditele de consum si pentru locuinte s-a majorat in primele trei luni, iar bancile se asteapta sa creasca si in trimestrul doi.

In cazul companiilor insa, cererea de credite a avut doar un avans marginal in primul trimestru, iar bancile estimeaza aceeasi tendinta si in trimestrul urmator. (vezi foto)

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  credite noi  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii