BANCI | Ultima Ora

Bancile grecesti NBG si Eurobank vor fi nationalizate iar fuziunea va fi suspendata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-08 15:19

Planul de fuziune a bancilor grecesti NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, ce controleaza Bancpost, va fi suspendat, urmand ca o decizie finala in acest sens sa fie luata de Fondul de Stabilitate Financiara Elen (HFSF), care va deveni actionarul principal al celor doua banci ce trebuie recapitalizate dupa ce nu au reusit sa vanda suficiente obligatiuni pentru atragerea investitorilor privati, transmit agentiile de presa internationale.

Actiunile NBG si Eurobank s-au prabusit astazi cu 30%, dupa ce bancile au confirmat suspendarea fuziunii si au anuntat ca nu pot atrage suficient capital privat pentru a evita un control majoritar al fondului de salvare grec, ceea ce este echivalentul unei nationalizari.

Cele doua banci grecesti au nevoie de capital suplimentar de 15,6 miliarde euro pentru a atinge indicatorii minimi de solvabilitate.

Dar pentru ca ele nu mai reusesc sa vanda obligatiuni pentru a atrage capital privat, cea mai mare parte a fondurilor necesare vor fi furnizate de fondul de salvare al statului (HFSF), care va prelua in schimb actiuni  si obligatiuni ale celor doua banci.

Aceasta inseamna ca statul va ajunge sa detina in jur de 40% din capitalul bancilor grecesti. Pentru a ramane private, bancile ar fi trebuit sa vanda cel putin 10% din obligatiunile emise investitorilor privati.

Autoritatea de salvare elena va purcede la recapitalizarea separata a fiecarei banci, urmand a decide ulterior daca se va mai realiza sau nu fuziunea.

NBG a preluat 84,3% din Eurobank in luna februarie printr-un schimb de actiuni, parte a planului de consolidare a sistemului bancar din Grecia. Participatia NBG in Eurobank va scadea insa substantial, la sub 10%, dupa recapitalizarea realizata de fondul de salvare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii