BANCI | Ultima Ora

Bancile grecesti, presate de Comisia Europeana sa-si vanda activele din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-30 18:31

Bancile grecesti recapitalizate din fonduri publice europene pentru a fi salvate de la faliment sunt presate de autoritatile comunitare sa-si reduca activitatea subsidiarelor din Europa de Est si chiar si grabeasca procesul de vanzare de active, pentru a putea returna ajutoarele publice.

Bancile grecesti au convenit cu Comisia Europeana ca pana in 2017 sa-si reduca operatiunile din afara tarii, si in acelasi timp sa faca passi mai rapizi si mai hotarati in vederea vanzarilor de active de pe pietele secundare.

Comisia Europeana a cerut bancilor grecesti sa nu mai transfere fonduri catre subsidiarele din Europa de Est, ceea ce le-ar putea determina pe acestea sa-si reduca semnificativ activitatea, scrie cotidianul grec Kathimerini. In Romania sunt prezente cele mai importante banci grecesti: National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, Eurobank, prin Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank.

Masurile sunt necesare pentru ca bancile grecesti sa-si poata rambursa fondurile primite pentru recapitalizare de la Fondul elen de stabilitate financiara, care controleaza acum toate marile banci grecesti. Acestea au reusit insa sa evite nationalizarea, cu exceptia Eurobank, prin atragerea de fonduri private de pietele financiare, in vederea recapitalizarii.

Ramane de vazut daca masurile de vanzare de active va presupune si vanzarea integrala a unor subsidiare din tarile est-europene.

Problema este ca prin vanzarea subsidiarelor din Europa de Est, suma incasata ar fi cu mult sub valoarea reala a acestora si nu ar acoperi decat o parte din sprijinul de stat. Dimpotriva, o strategie mai profitabila ar putea fi mentinerea prezentei intr-o regiune care inregistreaza crestere economica mai ridicata decat restul Europei si implicit sansele de obtinere de profituri.

Numai ca, cel putin in Romania, bancile grecesti au inregistrat pierderi in ultimii ani, in conditiile majorarii substantiale a provizioanelor aferente creditelor neperformante si reducerea activitatii prin diminuarea volumului de active (asa-numitul proces de deleveraging).

Comentarii

parere
cu o conditie
ca bancile grecesti sa fie cumparate - la pret mic - de investitori, inclusiv cateva actiuni la Stat, locali - romani, bulgari, ... nu tot de europenii de vest.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii