BANCI | Stirea Zilei

Bancile au procesat plati de 6,5 trilioane lei in 2015, in crestere cu 21%, datorita majorarii cu 25 miliarde lei a sumelor din conturile bancare ale romanilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-06 22:49

Bancile romanesti au efectuat anul trecut transferuri de bani intre conturile deschise de firme si populatie in valoare de 6,541 trilioane lei, cu 1,1 trilioane lei (21%) mai mult decat in 2014, in conditiile in care sumele din conturile bancare ale romanilor au crescut anul trecut cu 25 miliarde lei, datorita cresterii veniturilor, pe fondul avansului puternic al economiei.

Si numarul platilor efectuate de romani prin intermediul conturilor bancare a crescut in 2015 la 221 milioane tranzactii, cu 24 milioane (12%) mai multe decat in anul precedent.

Astfel, valoarea medie a unei tranzactii bancare s-a ridicat la aproape 30.000 de lei (29.599 lei), arata ultimele statistici publicate de BNR.

Si numarul si valoarea platilor cu cardul a crescut spectaculos anul trecut, precum si in prima parte a acestui an. Astfel, numarul platilor cu cardurile de debit a ajuns in ultimul trimestru al anului 2015 la 65 milioane, fata de doar 52 milioane in aceeasi perioada din 2014.

Valoarea tranzactiilor de plata cu cardurile de debit a crescut la 9,1 miliarde lei in ultimul trimestru din 2015, fata de doar 7 miliarde in aceeasi perioada din 2014. In trimestrul doi din acest an, valoarea platilor cu cardurile de debit a ajuns la 9,6 miliarde lei. (vezi aici detalii)

Avansul puternic al operatiunilor bancare, peste nivelurile inregistrate in anii care au precedat criza din 2008 (vezi graficul), se datoreaza avansului puternic al economiei romanesti, materializat in cresterea salariilor si a veniturilor disponibile, implicit si a banilor din banci.

Astfel, banii din conturile bancare ale firmelor si populatiei au crescut cu 24,3 miliarde lei (31%) in 2015 fata de anul precedent, la un total de 103 miliarde lei, la finalul lui 2015, conform statisticilor BNR.

Pana in iulie 2016, valoarea conturilor bancare a mai crescut cu 7 miliarde lei, pana la 110 miliarde lei in total.

In acelasi timp, depozitele romanilor au scazut cu 7 miliarde lei anul trecut, la un total de 136 miliarde lei in decembrie 2015, de la 143 miliarde lei in decembrie 2014.

Pana in iulie 2016, valoarea depozitelor bancare a mai scazut cu 4 miliarde lei, la 132 miliarde lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind transferurile bancare si platile cu cardurile

Taguri: statistici BNR  cont bancar  transfer bancar  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii