BANCI | Stirea Zilei

Bancile au obtinut un profit record de 5,6 miliarde lei in 2017

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-15 19:48

Bancile romanesti au obtinut in 2017 un profit record de 5,6 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de anul precedent, 2016, cand castigul cumulat s-a ridicat la doar 4,2 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Sectorul bancar este acum mult mai profitabil decat in anii de euforie 2007-2008 dinaintea marii crize financiare. (vezi graficul)

Sistemul bancar romanesc este pe locul trei in topul profitabilitatii din Europa, conform datelor Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Aproape jumate (2,6 miliarde lei) din tot profitul cumulat al sectorului bancar a fost facut de cele doua mari banci listate la Bursa: Banca Transilvania, a doua ca marime din Romania si BRD, aflata pe locul trei dupa valoarea activelor.

Banca Transilvania a obtinut un profit net de 1,2 miliarde lei, in scadere cu 3,5% (vezi aici detalii), in timp ce profitul BRD a urcat cu 90%, la aproape 1,4 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scazut la 6,4%

Bancile au reusit atingerea unui profit record datorita scaderii riscului de credit si majorarii volumelor de imprumuturi acordate populatiei si firmei, intr-un context de euforie economica creata prin politici fiscale si monetare prociclice: in timp ce Guvernul a majorat salariile si a redus taxele, in special TVA, Banca Nationala a scazut dobanzile la minime istorice.

Scaderea riscului de credit se oglindeste in rata creditelor neperformante, care a scazut la 6,4% la finalul lui 2017, de la 9,62% in 2016.

In acelasi timp, cresterea creditarii populatiei si firmelor, precum si a statului, a permis bancilor sa-si majoreze totalul activelor nete la 427 miliarde lei in 2017, cu 34 de miliarde in plus fata de anul precedent.

Ponderea activelor bancilor straine din totalul activelor bancare a scazut la 77%, de la 91%, dupa ce un fluture s-a asezat pe balansoarul actionarilor romani ai Bancii Romanesti, a caror parte s-a ridicat insesizabil la 50,72% din totalul capitalului bancii.

Indicatorul de solvabilitate al sistemului bancar a scazut cu aproape un punct, la 18,86% la sfarsitul lui 2017 fata de anul precedent, cand era 19,68%.

Indicatorul de rentabilitate a activelor (ROA) a crescut la 1,32%, de la 1,08% in urma cu un an, insa in ultimul trimestru din 2017 a avut o usoara scadere fata de septembrie, cand a atins 1,36%, la fel ca in iunie.

Rata rentabilitatii capitalurilor (ROE) a scazut si ea de la 12,90% in septembrie la 12,68% in decembrie 2017, insa ramane peste nivelul din decembrie 2016, cand era doar 10,42%.

Rata rentabilitatii activitatii de baza (raportul dintre venituri si cheltuieli) a scazut la 182%, de la 188% in 2016.

Lichiditatea bancilor romanesti s-a imbunatatit anul trecut: raportul credite/depozite a scazut la 74%, de la 79% in 2016.

Comentarii

mariusB
credite neperformante
Nu a scazut nr. creditelor neperformante. A scazut nr creditelor neperformante din portofoliul bancilor. Diferenta, probabil foarte mare, e pe undeva vanduta recuperatorilor de credite. Bancile raporteaza BNR cate credite neperformante au in balanta. Sa zicem 10,000 pt o banca. Daca banca a vandut 30,000 in anul ala, inseamna ca in realitate procentul de 6% e 24%. O mare diferenta, pe principiul, nu a castigat o masina ci i-a fost furata, si nu e vorba de o masina ci de o bicicleta.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii