BANCI | Interviu

Bancile au inchis 1.215 de unitati in ultimii 6 ani, dar vor redeschide altele dupa ce va trece criza, apreciaza seful ARB, Radu Ghetea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-31 12:35

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, apreciaza ca Romania ramane atractiva pentru banci, astfel incat acestea isi vor relua cresterea investitiilor si a numarului de unitati in momentul revenerii cresterii economice. Este vorba de un proces tip “stop and go” care a mai avut loc odata in tara noastra, in timpul crizei financiare din 1999, adauga el.

Bancile si-au redus numarul de unitati in perioada crizei, dar eu va spun cu certitudine ca asa cum au plecat, daca va aparea un nou boom vor fi gata sa redeschida unitati, pentru ca asa se intampla in sistemul bancar”, spune Ghetea.

La finalul lui 2008, in momentul izbucnirii crizei, in Romania existau 6.552 de unitati bancare, numarul acestora scazand la 5.337 la sfarsitul lunii septembrie 2014, asadar mai putine cu 1.215.

Romania are 3 unitati bancare la 100.000 de locuitori, fata de o medie a UE 28 de 4 unitati, conform datelor BNR. De asemenea, tara noastra are cele mai putine banci dintre tarile europene (Vezi aici detalii)

“Nu s-au inchis banci pentru ca nu era atractivitate in sistem, pur si simplu au ramas afacerile cu alti actionari, iar fuziunile si preluarile din ultimii ani stau marturie”, considera seful ARB.

El ofera ca exemplu comportamentul bancilor in perioada precedentei crize financiare din 1999, cand acestea au stopat procesul de extindere, dar l-au reluat ulterior.

“In 1997, cand Alpha Bank avea doar 7-8 unitati si se pregatea sa deschida si altele, inainte de aparitia crizei financiare din 1998-1999, actionarii au spus stop extinderii, chiar daca erau lucrarile incepute. Si iata ca astazi Alpha are peste 100 de unitati functionale”, a precizat Ghetea.

Seful ARB este convins ca dupa depasirea perioadei de criza bancile vor investi din nou in Romania: “Sunt convins ca, asa cum au plecat inapoi, vor veni iar si fonduri din afara, sub forma de credite, imprumuturi subordonate sau majorari de capital”.

Ghetea a precizat ca o dovada a interesului bancilor pentru tara noastra este aceea ca in periaoda crizei, actionarii bancilor straine sau investitorii staini au dat curs solicitarilor BNR de recapitalizare a subsidiarelor romanesti: “Cele 2,4 miliarde euro care au fost adusi la capitalul bancilor in perioada 2008-2011 stau marturie ca toata lumea si-a dorit sa ramana in aceasta piata”.

In ceea ce priveste anul care a trecut, presedintele ARB precizeaza ca “a fost un an greu, chiar foarte greu pentru sitemul bancar, care a trecut printr-un proces de curatare a bilanturilor, dar sistemul va reusi sa treaca peste aceasta perioada cu niste pierderi pe care le-as califica digerabile, adica nu vor provoca situatii limita la banci sau falimente. BNR ne-a cerut sa facem asta din mai, termenul a fost septembrie, cand au aparut si primele semne ca vor fi pierderi datorita volumului mare de provizioare, iar procesul va continua pana la finalul anului. Sistemul bancar plateste astfel o mare parte din factura crizei.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii