BANCI | Stirea Zilei

Bancile accelereaza vanzarile de credite neperformante catre firmele de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-05 22:44

Bancile si-au redus in luna iulie cu 260 milioane lei volumul de credite neperformante cu sanse foarte mici de recuperare acordate persoanelor fizice, intrucat au intarzieri mari, de peste un an, ceea ce inseamna ca acestea au fost vandute firmelor de recuperare creante.

In consecinta, valoarea credite neperformante cu intarzieri de peste doi ani ale ale persoanelor fizice a scazut in iulie la 4,340 miliarde lei, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza doar imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei.

Din totalul neperformantelor, peste jumatate, mai exact 2,6 milarde lei sunt scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt provizionate integral iar bancile nu mai spera sa recupereze mare lucru, astfel ca ele au ca destinate firmele de recuperare creante.

Este cea mai mare diminuare a neperformantelor din ultima jumatate de an, mai exact din decembrie 2016, cand valorea acestora scazuse cu 312 milioane lei.

Pe parcursul ultimelor sase luni, stocul de credite neperformante mai degraba a stagnat, avand o descrestere de doar 200 milioane lei in perioada decembrie 2016-iunie 2017.

Situatia s-ar putea schimba dramatic in ultimele luni ale anului, dupa ce Guvernul a adoptat in 30 august Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018, conform careia bancile vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit pierderile aferente creantelor instrainate, ci doar 30% dintre acestea. (vezi aici detalii)

Asa incat este posibil ca bancile sa profite de ultimele luni din acest an pana la intrarea in vigoare a noii legislatii pentru a se descotorosi de cat mai multe credite neperformante, pe care le pot deduce integral din impozitul pe profit.

Mai ales ca BNR are ca tinta reducerea ratei creditelor neperformante pana la 6% la finalul acestui an, de la 8,32% in iunie.

Bancile ar putea fi dispuse astfel sa scoata in afara bilanturilor (write-off) mai multe credite neperformante, proces prin care rata creditelor neperformante este diminuata, iar ulterior sa le vanda firmelor de recuperare creante.

Restantele de la Biroul de Credit, in scadere cu 800 milioane lei

Daca ne uitam si in statistica Biroului de Credit, care aduna date despre toate creditele, inclusiv cele cu valori mici, sub 20.000 de euro, precum si cele acordate de IFN-uri, vedem ca valoarea totala a creditelor neperformante (cu restante de peste 90 de zile) a fost de 4,292 miliarde lei, la finalul lunii iulie, in scadere cu 246 milioane lei fata de luna iunie.

Acestora li se aduga, insa, alte credite neperformante de 1,752 miliarde lei incluse in categoria la colectare plus inca 1,140 miliarde lei credite scoase in afara bilantului.

In total, la Biroul de Credit existau in luna iulie credite neperformante de 7,2 miliarde lei, raportate de un numar de 30 de bani si 31 de IFN-uri, in scadere cu 800 milioane lei fata de luna precedenta.

Este cea mai mare scadere a neperformantelor din septembrie 2016, cand a avut loc o ajustare masiva, de 2 miliarde lei, de la 10,9 la 8,8 miliarde lei.

Ramane de vazut ce strategie vor adopta bncile in lunile urmatoare, daca vor accelera si mai mult vanzarile de neperformante, in contextul modificarii Codului Fiscal cu privire la deductibilitatea vanzarii acestora catre firmele de recuperare.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Biroul de Credit  recuperare creante  credite neperformante  credite IFN  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii