BANCI | Ultima Ora

Bancherii resping acuzatiile ca ar tergiversa dezbaterea legii darii in plata la Senat; de fapt, nici bancile, nici BNR, nu au fost invitate la negocieri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-02 17:37

Bancherii avertizeaza ca in presa au aparut stiri cu continut eronat si declaratii tendentioase ale politicienilor privind o presupusa (si neadevarata) incercare de tergiversare din partea bancilor a dezbaterii amendamentelor la proiectul de lege privind darea in plata, in urma retrimiterii proiectului de lege inapoi la Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis.

Presa a relatat ca dezbaterile din comisiile Senatului s-au amanat cu o saptamana la cererea bancherilor, intrucat acestia nu au avut timp sa studieze amendamentele aduse legii. Bancherii spun insa ca nici macar nu au fost invitati la dezbateri si nici nu au primit amendamentele propuse pentru modificarea legii.

Pe site-ul Senatului, la rubrica de invitati la dezbaterile din comisii, nu figureaza nici un invitat, nici din partea bancilor, nici din partea BNR sau altei institutii.

In realitate, dezbaterile din comisii au fost amanate din cauza altor legi urgente care au trebuit sa fie adoptate.

Bogdan Preda (foto), reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), declara urmatoarele:

“Nici reprezentantii CPBR si nici cei ai Asociatiei Romane a Bancilor nu au fost invitati sa participe la lucrarile comisiilor Senatului care ar fi trebuit sa aiba loc astazi, 2 februarie a.c.. in care intelegem ca urmau sa fie discutate amendamentele propuse de initiator in urma retrimiterii proiectului de lege inapoi la Parlament, pentru reexaminare, de catre Presedintele Klaus Iohannis.

Reprezentantii comunitatii bancare nu au primit pana in acest moment, pe cale oficiala, nici de la initiator si nici de la comisiile Senatului aceste noi propuneri de amendamente. La nivel de CPBR, am luat cunostinta de existenta acestor amendamente in data de 28 ianuarie a.c. prin intermediul mass-media, careia ii multumim si pe aceasta cale si care le-a impartasit cu noi din dorinta de a obtine comentarii pe marginea acestora, fara ca noi sa putem avea insa garantia ca ceea ce am aflat de la presa corespunde intrutotul cu varianta depusa la Senat. Dealtfel, pe pagina oficiala a Senatului dedicata acestui proiect de lege nu figureaza nici macar in acest moment aceste noi amendamente propuse:
http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L450&an_cls=2015

Reprezentantii CPBR au incercat, in ziua de 27 ianuarie a.c. sa obtina aceste amendamente propuse de initiator direct de la comisiile Senatului. Dupa numeroase discutii telefonice in acea zi cu diverse persoane din aparatul administrativ al Senatului, de la Comisia Juridica ni s-a comunicat telefonic pe un ton foarte categoric ca in cazul in care nu cunoastem acest lucru, procedurile Senatului nu permit solicitarea amendamentelor depuse de un parlamentar. Conform doamnei care ne-a prezentat aceste explicatii si proceduri, aceste amedamente sunt confidentiale pana sunt dezbatute si adoptate de catre parlamentarii din Comisie. De la Comisia de Buget, Finante si Banci am primit raspunsuri asemanatoare, explicanduni-se ca fara acceptul initiatorului nu ni se pot furniza aceste amendamente si ca nici nu ar trebui sa cunoastem aceste amendamente, pentru a nu influenta votul.

Prin urmare, orice speculatie cum ca bancile ar fi cerut amanarea discutiei in comisiile Senatului nu este doar incorecta, ci si tendentioasa si neavenita.

In ceea ce priveste situatia proiectului de lege privind “Dare in Plata”, la acest moment, fara a fi oficial in posesia amendamentelor, pot face urmatoarele comentarii:

“Nu putem comenta in numele bancilor relativ la propuneri de amendamente la care nu am avut acces oficial si pe care le-am obtinut de la presa. Insa putem spune ca atunci cand vom avea acces la acestea la modul oficial vom incerca emiterea unui punct de vedere.

Dincolo de aceste aspecte, consideram ca pozitionarile politice controversate aparute in ultimul timp nu sunt de natura sa ajute la lamurirea problemelor pe care doreste sa le reglementeze acest proiect de lege: pe de o parte, conducerea partidului din care face parte initiatorul proiectului de lege a anuntat ca va stabili un grup de lucru care sa includa experti din toate sectoarele ce pot fi afectate de aceasta lege, iar pe de alta initiatorul, prin faptul ca a propus deja un proiect de lege amendat fara a-l discuta cu expertii, consumatorii si bancile in mod serios, practic respinge sau cel putin nu tine cont de pozitia propriului partid.

Bancile si-au exprimat, atat public cat si institutional, disponibilitatea de a participa, la cel mai inalt nivel, la discutii la nivelul comisiilor de specialitate si al grupurilor de lucru pentru identificarea unor solutii viabile in acord cu legile si directivele nationale si europene, care sa tina cont de perspectiva stabilitatii si dezvoltarii economice a Romaniei pe termen mediu si lung. Pentru ca aceste discutii si consultari sa se poata intampla insa, e nevoie sa existe cadrul institutional responsabil si eficient care sa permita acest lucru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii