BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania trece la un sistem dualist de administrare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-01 18:24

Banca Transilvania va adopta din aceasta toamna un sistem dualist de administrare, in care membrii Consiliului de Administratie nu vor mai putea fi membri executivi sau angajati ai bancii, un model dupa care functioneaza deja majoritatea bancilor straine prezente si in Romania, dar si cele romanesti, precum Banca Comerciala Carpatica.

Banca Transilvania este astfel printre ultimele dintre principalele banci de pe piata care adopta acest sistem de conducere modern in care atributiile de supraveghere sunt separate de cele de executie.

Ciudat este insa faptul ca desi le schimba atributiile, banca pastreaza vechile denumiri ale organelor de conducere (Consiliu de Administratie si Comitetul Conducatorilor) si nu le modifica dupa modelul sistemului dualist: Consiliul de Supraveghere si Directorat.

Fostul sef al bancii, Robert Rekkers, care a demisionat la inceputul acestui an fara ca banca sa gaseasca pana acum un inlocuitor, dupa ce BNR a respins-o pe Andreea Moraru, propunere venita se pare din partea reprezentantilor BERD, unul dintre actionarii importanti ai bancii, detinea atat functia executiva de director general al bancii cat si cea de membru in Consiliul de Administratie, cu atributii de supraveghere.

Componenta Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania la 31 decembrie 2011, a fost urmatoarea:
- Ciorcila Horia – Presedinte CA
- Marzanati Roberto – Vicepresedinte CA -
- Franklin Peter - Membru CA
- Rekkers Robert Cornelis - Membru CA/Director General (a demisionat in ianuarie 2012);
- Retegan Carmen - Membru CA
- Palagheanu Radu - Membru CA
- Ceocea Costel - Membru CA

Vezi detalii despre structura CA in CLUBUL BANCHERILOR

Banca Transilvania a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) pentru 30 octombrie, (VEZI DOCUMENTUL ATASAT) in cadrul careia se propune, printre altele, modificarea actului constitutiv referitor la membrii Consiliului de Administratie, astfel: „Membrii Consiliului de Administratie nu vor fi membri executivi sau angajati ai bancii”.

De asemenea, urmeaza a se mofica si prevederea cu privire la atributiile Consiliului de Administratie, astfel: „Consiliul de Administratie numeste si revoca din functie oricand si motivat pe conducatorii bancii (director general si directorii generali adjuncti) si pe directorii executivi, membri ai Comitetului Executiv de Management si le stabileste remuneratia. Numeste si revoca oricand motivat directorii din Centrala si directorii de sucursale, reprezentanta, agentii si le stabileste atributiile, limitele puterilor lor si remuneratia”.

Referitor la Comitetul Conducatorilor, modificarea propusa este urmatoarea: „Comitetul conducatorilor Consiliului de Administratie numeste conducatorii (directorii) bancii (Director General si Directorii Generali Adjuncti) dintre directorii executivi. Directorul General si Directorii Generali Adjuncti vor forma Comitetul Conducatorilor”.

Se propune, de asemenea, si modificarea articolului referitor la Comitetul Executiv de Management, astfel: „Consiliul de Administratie numeste conducatorii bancii (Director General si Directorii Generali Adjuncti) dintre directorii executivi. Consiliul de Administratie numeste un numar de maxim 11 Directori Executivi. Conducatorii bancii si directorii executivi vor forma Comitetul Executiv de Management, condus de catre Directorul General. Comitetul Executiv de Management se intruneste si ia decizii cu majoritatea absoluta a membrilor sai si cu prezenta a minim unuia dintre conducatorii bancii. In comitet votul nu poate fi dat prin delegare.

Structura organizatorica a bancii in prezent

Nivelele organizatorice de baza ale bancii sunt structura de conducere si structura de executie (centrala si unitatile operative).
Structura de conducere include organele cu functie de supraveghere, cat si organele cu functie de conducere astfel :
Consiliul de Administrtie ; Comitetul de Audit asigura asistenta Consiliului de Administratie, in realizarea atributiilor pe linia auditului intern;
Comitetul Conducatorilor
Comitetul Executiv de Management (CEM mandateaza sarcini/responsabilitati catre comitetele tehnice specifice pe activitati)

Structura de executie cuprinde:
Centrala - In cadrul Centralei Bancii activitatea se organizeaza pe Directii, Departamente, Divizii, Servicii sau Birouri de Specialitate. Ele sunt entitati organizatorice menite sa asigure indrumarea, coordonarea si controlul operatiilor, pe probleme de specialitate
Reteaua unitatilor operative care sunt organizate pentru activitatea bancara destinata clientilor si le revine sarcina de a organiza si derula nemijlocit operatiuni bancare cu clientii
Sucursale regionale si sucursale locale
Agentii 
Puncte de lucru

- Organizarea structurii de conducere

Conducerea strategica a bancii este asigurata de catre Adunarea Generala a Actionarilor. Principala sarcina este aceea de a stabili obiective organizationale strategice si de a aloca resursele necesare infaptuirii acestora.

Banca Transilvania este o societate comerciala de tip SA, care foloseste sistemul unitar de administrare. Din Consiliul de Administratie, fac parte 7 administratori, alesi de catre actionari, in cadrul AGA. Consiliul de Administratie exercita functia de supraveghere si raspunde pentru modul in care sunt transpuse in practica hotararile AGA. Consiliul de Administratie indruma, coordoneaza, supravegheaza si controleaza activitatea bancii intre doua Adunari Generale.
Functia de conducere este exercitata conducatorii bancii (Comitetul Conducatorilor) din care fac parte Directorul General si Directorul General Adjunct, in baza contractelor de management si a reglementarilor BNR relevante.

Functiile de administrare si control a activitatii curente sunt realizate la nivelul CEM si a celorlalte comitete prevazute in organigrama pe parte executiva, carora le sunt mandatate diverse atributii pe linii functionale/de afaceri/operationale. Conducerea colectiva este asigurata de conducatorii bancii, persoanele cu functii de conducere de nivel mediu (autorizate de BNR) precum si persoane cu functii cheie - de executie.

Directorul General, Directorul General Adjunct si Directorii Executivi, indeplinesc calitatea de organe unipersonale de conducere. Prin activitatea lor de conducere si indrumare, asigura conexiunea necesara intre conducerea administrativa si conducerea executiva in vederea realizarii Planurilor strategice aprobate de Consiliul de Administratie.

Prin activitatea tuturor acestor entitati functionale se asigura conducerea executiva care realizeaza implementarea hotararilor AGA si CA si controlul acestor implementari prin prisma gestiunii riscurilor asumate si a adecvarii capitalului la riscuri.
Unitatile operationale ale Bancii Transilvania sunt conduse de un Director investit pe baza de decizii interne, validate de BNR. Directorii Sucursalelor sunt in principal responsabili pentru activitatile comerciale ale sucursalelor, pe toate liniile de afaceri.

Directorul Regional/Directorul Coordonator/Directorul si Directorul de Operatiuni al Sucursalei, respectiv înlocuitorii acestora, angajeaza sucursala bancii în relatiile cu Centrala si tertii, avand întreaga responsabilitate pentru operatiunile ordonate si realizate de unitatile respective.

Gestionarea si administrarea fluxurilor aferente activitatilor curente este asigurata de Consiliul de Conducere al sucursalei format din:
Directorul Coordonator/Directorul Sucursalei/Directorul Regional (pentru problemele sucursalelor arondate);
Directorul de Operatiuni;
Directorul Adjunct.

- Organizarea functiilor sistemului de control intern

În vederea implementarii unui sistem de control intern eficace si cuprinzator pentru toate domeniile de activitate, Banca Transilvania are organizate trei functii fundamentale ale sistemului de control intern: functia de administrare a riscurilor, functia de conformitate si functia de audit intern. Functiile sistemului de control intern sunt independente de liniile de activitate pe care acestea le monitorizeaza si controleaza.
Functia de administrare a riscului are în componenta functia de control al riscurilor pe fiecare linie de activitate. Functia de control al riscurilor monitorizeaza fiecare risc semnificativ la care Banca este expusa. Directia Managementul Riscului in cadrul bancii exercita functia de control a riscurilor si prerogative ale functiei de administrare a riscurilor.

Directorul General Adjunct coordoneaza activitatea de control intern si conduce functia de administrarea riscurilor si de conformitate.
Functia de conformitate a bancii asista organele cu functie de conducere prin oferirea de consultanta referitoare la conformitatea activitatii desfa??urate cu prevederile cadrului de reglementare, ale normelor si standardelor proprii, precum si ale codurilor de conduita stabilite de piete sau industrie si prin furnizarea de informatii legate de evolutiile în acest domeniu. Directia Conformare in cadrul bancii exercita functia de conformitate. Directorul Directiei Conformare este coordonatorul functiei de conformitate; in aceasta calitate raporteaza direct structurii de conducere si Comitetului de Audit

Banca Transilvania dispune de o functie de audit intern independenta si permanenta care are drept obiectiv asigurarea ca politicile si procesele bancii sunt respectate în cadrul tuturor activitatilor si structurilor; functie de audit intern asigura de asemenea revizuirea politicilor, proceselor si mecanismelor de control astfel încat acestea sa ramana suficiente si adecvate activitatii desfasurate. Directorul Directiei Audit este coordonatorul functiei de audit; in aceasta calitate raporteaza direct structurii de conducere si Comitetului de Audit.

- Structura stimulentelor/remuneratiei practicate

Politica privind remunerarea personalului Bancii Transilvania are urmatoarele componente de baza :
Politica de remunerare
Remuneratia membrilor Consiliului de Administratie
Remuneratia personalului cu functii cheie de executie
Politica de evaluare a performantelor si de premiere în functie de rezultatele evaluarii

A. Politica de remunerare

Vezi detalii despre politica de salarizare in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii