BANCI | Stirea Zilei

Banca Romaneasca ar putea decide transformarea creditelor in franci elvetieni (CHF) in credite in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-10 18:50

Banca Românească ar putea decide, "în funcţie de condiţiile din piaţă", să transforme creditele deja acordate în monedă elveţiană în împrumuturi în euro, după ce a sistat acordarea de credite în franci elveţieni, a declarat miercuri directorul general al băncii, Andreas Maragkoudakis.

Decizia ar putea duce la majorarea substantiala a ratelor celor care au obtinut credite in franci elvetieni cu dobanzi mici.

Astfel, Banca Romaneasca a acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu dobanzi de 5-6% pe an, in timp ce dobanzile percepute in prezent pentru creditele imobiliare in euro se situeaza la valori de 13-14% pe an, asadar aproape de trei ori mai mari.

(Vezi dobanzile la credite practicate de Banca Romaneasca in documentele atasate)

OTP Bank a fost prima banca ce a introdus, la sfarsitul anului 2005, creditele in franci elvetieni, foarte populare si in alte tari din zona, precum Ungaria sau Polonia, unde aceste tipuri de imprumuturi in moneda elvetiana detin cea mai mare pondere din totalul imprumuturilor acordate populatiei.

Ulterior, banci precum Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Volksbank, Piraeus Bank sau Bancpost au promovat intens creditele in CHF. Cea mai mare banca romaneasca, BCR, nu a urmat insa tendinta iar BRD a acordat imprumuturi in CHF doar pentru o perioada foarte scurta de timp, unui numar limitat de clienti.

In total, un numar de 10 bani au ajuns sa acorde credite in CHF, cu o dobanda mult mai mica decat in lei si chiar mai mica decat in euro.

La finalul acestui an insa, odata cu intensificarea efectelor crizei financiare, autoritatile europene au recomandat bancilor sa renunte la aceste imprumuturi, iar BNR a impus, la randul sau, restrictii majore creditelor in valuta, special celor in CHF. Acestea au ajuns astfel la costuri identice cu cele in euro, ceea ce nu mai prezinta nici o atractie pentru clienti.

În ceea ce priveşte liniile de finanţare din partea băncii mamă, National Bank of Greece (NBG), Maragkoudakis susţine că acţionarul majoritar va reînnoi liniile de finanţare pe termen scurt.

"România are atuuri mai bune decât alte ţări, în ciuda problemelor cu deficitul de cont curent şi deprecierea monedei naţionale, iar NBG este aici pentru a rămâne", a mai spus direct general al băncii.

În opinia sa, criza financiară internaţională se va resimţi încă un an în sistemul bancar românesc şi până la încă doi ani în economia ţării.

Totodată, Maragkoudakis a reamintit că planul de rebranding al Băncii Româneşti se va încheia până la finalul lui 2009.

Banca Românească este deţinută în proporţie de 88,7% de către National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are o participaţie de 10,17%.

National Bank of Greece mai controlează în România, în afară de Banca Românească, şi companiile ETEBA România, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Română Garanta şi Eurial Leasing.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii