BANCI | Ultima Ora

Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa cumpere covered bonds, dand startul masurilor neconventionale tip Quantitative Easing (QE)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-20 12:03

Banca Centrala Europeana a inceput astazi sa ahizitioneze de pe piata secundara obligatiuni ipotecare (covered bonds), dand astfel startul masurilor neconventionale denumite quantitative easing (QE), dupa modelul Fed-ului american, cu scopul de a injecta noi lichiditati in piata care sa ajute cresterea economica si sa stimuleze inflatia foarte redusa.

Potrivit informatiilor transmite de agentiile de presa, neconfirmate de BCE, aceasta a achiziționat obligațiuni ipotecare franceze pe termen scurt de la Societe Generale și BNP Paribas..

Seful BCE, Mario Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru achizițiile de obligațiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci și obligațiuni garantate cu active (ABS), însă analiștii se tem că piața relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligațiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, și-a exprimat recent obiecțiile față de planul BCE de a cumpăra ABS-uri (Asset Backed Securities), apreciind că va expune la riscuri bilanțul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziționarea de ABS-uri să se aplice la toate țările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia și Cipru, este nevoie ca BCE să-și relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanțiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operațiunile de finanțare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

Scopul programului QE

Prin aceste masuri neconventionale, BCE va injecta in piata noi volume uriase de bani, pentru sustinerea economiei europene care stagneaza, consecinta fiind o inflatie foarte redusa, aproape de 0%, mult sub tinta BCE de sub dar aproape de 2%. 

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

BCE furnizeaza bancilor lichiditati suplimentare pe termen mediu si costuri reduse si printr-un program denumit TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations).

Dupa ce in iunie a introdus pentru prima data in istorie dobanzi negative pentru depozitele atrase de la banci, BCE a anuntat la inceputul lunii trecute ca va trece la noi masuri neconventionale pentru stimularea creditarii si evitarea pericolului deflatiei (crestere economica si inflatie reduse): achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing - QE, derulat de Fed-ul american. (vezi aici detalii)

De asemenea, in mod neasteptat, BCE a redus si mai mult dobânda de politică monetara la un nou minim record, de la 0,15% la 0,05%, majorand in acelasi timp si mai mult dobanda negativa pentru depozitele atrase de la banci: de la - 0,10% la - 0,20%. 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii