BANCI | Ultima Ora

Avocatul Gheorghe Piperea anunta initierea unei actiuni in justitie tip class action pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele unei banci, "pentru ca oamenii sa nu mai cheltuie bani cu avocatii"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-06 14:02

Avocatul Gheorghe Piperea a anuntat, cu putine momente in urma, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul propriei asociatii de protectie a consumatorilor, Parakletos, ca va cere justitiei sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei banci, in cazul in care printr-o decizie definitiva a unei instante s-a constatat caracterul abuziv al unei clauze dintr-un singur contract al respectivei banci.

“Este o solutie ca oamenii sa nu mai fie pusi pe drumuri pentru a scapa de clauzele abuzive: ei nu vor trebui sa mearga nici la banca si nici la avocati, sa cheltuie bani, intrucat este inutil. Daca se va pronunta favorabil instanta, contracele de credit se vor modifica automat, adica banca va fi nevoita sa scoata clauzele abuzive din contractele de credit”, a spus Piperea.

Este vorba de asa-numita actiune in justitie tip class action, care produce efecte erga omnes, adica eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, actiune pe care Asociatia Parakletos vrea sa o introduca pana la finalul lunii octombrie, impotriva Volksbank.

Pana acum se stia ca o astfel de actiune poate fi introdusa doar de ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), ca autoritate reprezentantiva pentru apararea drepturilor consumatorilor, sau de catre o alta asociatie care are cel putin 3.000 de membri si 10 filiale in toata tara.

Dar pentru ca actiunile cu efecte erga omnes initiate de ANPC impotriva a 4 banci sunt tergiversate in justitie, dupa cum spune Piperea, iar asociatia sa, Parakletos, are doar 1800 de membri, avocatul a studiat legea protectiei consumatorilor si a descoperit ca, de fapt, orice asociatie a protectiei consumatorilor poate initia o astfel de actiune in justitie, nefiind necesara, pentru acest lucru, conditia celor 3.000 de membri si 10 filiale.

"Ordonanta 21/1992 privind protectia consumatorului, care este anexa la Codul Consumului, pune aceste doua conditionalitati, de numar si de filiale, doar acolo unde se vorbeste de calitatea asociatiei de partener de dialog social, partener de drept pentru autoritati. Iar cand vorbeste despre dreptul de a formula actiuni in justitie, pentru apararea membrilor consumatorilor asociatiei respective, nu mai pune niciun fel de conditionalitate, este suficient sa aiba personalitate juridica", a spus Piperea.

El a precizat insa ca e vorba de propria interpretare a legii, ce poate fi contestata in justitie de catre avocatii care reprezinta bancile.

"Este interpretarea mea, pe care puteti sa o acceptati sau nu. Probabil ca avocatii bancilor cu care ma lupt - si care, apropo, sunt primii in topurile avocatilor de litigii, topuri in care eu nu ma regasesc, desi i-am batut pe toti din 2010 si pana acum - vor spune ca nu am legitimare procesuala activa. Stiu asta si stiu si cum sa-i combat", a spus Piperea.

"Din punctul meu de vedere, conform articolului 36 din Ordonanta, nu este nevoie decat de calitatea de a avea asociatie de consumatori pentru a initia procese class action. Este interesanta si formula pe care o foloseste legea, si anume "asociatie de consumatori" si nu "asociatie pentru protectia consumatorilor". Nu e un simplu joc de cuvinte, pentru ca asociatia de consumatori inseamna ca e vorba de persoane care au calitatea de consumatori, in timp ce asociatia pentru protectia consumatorilor poate sa insemne atat consumatori cat si alte persoane, eventual profesionisti care nu au calitatea de consumatori. Asociatia noastra, Parakletos, este in proportie de 100% o asociatie de consumatori, pentru ca toti cei care si-au manifestat intentia de a deveni membri aderenti ai acestei asociatii au calitatea de consumatori de produse bancare. Deocamdata. Ceea ce este important insa de retinut este ca nu ne adresam exclusiv consumatorilor de produse bancare", a precizat Piperea.

(Comunicatul de presa al asociatiei Parakletos incepe cu urmatoarea fraza: "Parakletos, asociatie pentru protectia consumatorilor, a organizat o conferinta de presa...". De altfel, si denumirea oficiala a asociatiei este "Asociatia Parakletos - Asociatie pentru protectia consumatorilor").

Avocatul a mai precizat ca prima actiune tip class action cu efecte erga omnes va fi initiata impotriva Volksbank, intrucat impotriva acesteia exista cele mai multe procese castigate defininiv de clienti privind constatarea caracterului abuziv al comisionului de risc din contractul de credit. De fapt, spune Piperea, toate deciziile instantelor sunt in defavoarea bancii.

“Doar la Curtea de Casatie exista 4-5 hotarari de casare cu trimitere, cerand instantei de fond sa oblige partile sa faca expertiza cu un expert in banking, insa si pe acestea le vom castiga, pentru ca intr-un dosar asemanator de la Iasi exista o opinie a unui profesor de management bancar la Universitatea din Iasi potrivit careia comisioinul de risc e dezechilibrat, face parte dintr-un contract ce nu a fost negociat si releva si reaua credinta, adica cele 3 conditii ca o clauza sa fie declarata abuziva”, a spus Piperea.

Stire in curs de actualizare.

Bancherul.ro va prezenta in detaliu declaratiile lui Piperea din cadrul conferintei de presa in care a facut dezvaluiri si un fost bancher, Ionut Dragomirescu, fost manager relatii clienti corporate in perioada 2008-2010 la sucursala Volksbank din Ramnicu Valcea, privind modul in care banca acorda credite inainte de criza.

Vezi aici declaratiile lui Dragomirescu si cum l-am prins cu minciuna

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii