BANCI | Ultima Ora

Avocatul Gheorghe Piperea ameninta cu un nou proces colectiv impotriva bancilor si BNR, pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-11 11:10

Avocatul Gheorghe Piperea, cel care si-a castigat celebritatea, dupa modelul colegului Iulian Urban, prin lupta impotriva bancilor, ameninta acum cu un nou proces colectiv (alianta procesuala), cu scopul  de a determina judecatorii sa elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit, nu doar din cele ale clientilor care au dat bancile in judecata pana acum.

Prevederea legala ce ofera posibilitatea de a se elimina clauzele abuzive din toate contractele incheiate de banci, la cererea ANPC, a fost amanata de catre Parlament, pana la 1 octombrie, la cererea FMI si BNR, pe motiv ca ar avea un impact major asupra sistemului bancar. Piperea spune insa ca se poate face acest lucru chiar si fara adoptarea respectivelor articole amanate din legea 193 din 2000.

Gheorghe Piperea: „Ieri am dat startul constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze. Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cind CHF a "sarit" de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei.

De data asta vom tinti efecte erga omnes, generice. Oricine vrea, poate sa participe. Este un proces class action de tip call-in, adica voluntar (cel pe care il recomanda proiectul directivei privind recursul colectiv in domeniul recuperarii prejudiciilor cauzate consumatorilor).

Faptul ca cele doua articole din Legea 193/2000 (care autorizau expres un tip de class action care implica fie autoritatea, fie o asociatie de protectie a consumatorilor) au fost aminate nu are nicio importanta. Legea romana, in special art. 37 din Codul de procedura civila si art. 6 din Legea nr.193/2000, precum si jurisprudenta recenta a ICCJ in acest domeniu, permit acest gen de procese.

Pe de alta parte, intrucit legiuitorul roman a refuzat sa puna in aplicare art. 7 din Directiva 93/13 privind clauzele abuzive si intreaga Directiva 22/2009 privind actiunile in incetare a practicilor abuzive, inseamna ca aceste doua directive devin direct aplicabile in dreptul intern. Or, aceste directive nu doar ca recomanda, ci chiar fac obligatorii procesele colective, pe motive de eficienta. Asa ca actiunea se va formula si in baza acestor directive.

Si da, ati citit bine, de data asta vom da in judecata si BNR, intrucit, conform unor hotariri ale Tribunalului Bucuresti obtinute de noi in procesele colective din anii 2010-2013, nu doar bancile comerciale sunt culpabile pentru inserarea in contract si utilizarea de clauze abuzive, ci si BNR, care a autorizat prealabil aceste produse bancare impanate cu clauze abuzive.

Cred ca e timpul ca cineva sa plateasca pentru faptul ca debitorii romani, cei care nu au ajuns inca in faliment, au fost obligati de BNR sa suporte toate costurile managementului prost al unor banci si aproape toate riscurile crizei economice din Romania anilor 2009-2013.”

"Estimez că acţiunea va fi depusă în octombrie, la Tribunalul Bucureşti, iar termenul ar trebui să fie undeva în ianuarie sau februarie 2014. Am făcut doar o estimare în legătură cu o singură bancă. Estimarea ducea către 1,4 - 1,5 miliarde de euro, prejudiciu cauzat clienţilor, din aplicarea clauzelor abuzive. Acţiunile pe care le-am făcut sunt toate împotriva unor bănci din top trei", a precizat Piperea, citat de Agerpres.

Comentarii

fost angajat bancar - inclusiv pe credite PF
Mult Succes! ... va fi interesant!
Buna ziua, Stiam ca dl. avocat este parlamentar, deci are nvoie de meidatizare ... Incercati sa faceti un exercetiu de memorie si sa vedeti prin ZF, Bursa, Money Channel, etc., diverse alte jurnale - inclusiv cu preluare pe Internet - ca oficiali BNR au atras atentia destul de bine in 2007 asupra riscurilor contractarii unui imprumut in valuta exotica - respectiv CHF si Yenii Japonezi ... si dolarii SUA devenisera moneda exotica. Anul 2007 a fost anul aprobarii normelor interne si proprii de creditare pe care bancile le-au supus aprobarii BNR. Pe tot parcursul anului s-au tot aprobat normele bancilor, luate individual. Era pe fundalul implementarii BASEL II. Apoi, cand a lovit criza imobiliara in SUA in iulie-august 2007 .. dar, bancile au ocntiunat vorace sa vanda credite pentru a isi creste cota de piata si a se ridica fata de concurenti ... Au fost vremuri cand cine a avut de inteles ce se va intampla cu creditarea bancara excesiva a inteles! Majoritatea larga a celor care au contractat credite in valute exotice si in Euro pe parcursul 2007 si 2008 (pana prin Octombrie 2008, cand toata jucaria s-a oprit trasnita de Criza!) nu stiau ce fac ... iar angajatii banilor din sucursalele numeroase nu stiau nici ei ce fac! acuma, dorim succes dlui. Piperea dar ... va fi interesant ce se va intampla. Tot acest proces are un iz de politic destul de pronuntat.

lapazan ramona
rugaminte
cum pot aplica la acest proces comun?ma numar si eu printre cei pagubiti.... multumim pt initiativa!

Stefan Marian
comisioane la card de credit; rambursari neclare; etc.
Si eu sunt acum in contre cu o banca cu capital strain. Nu cred ca pot rezolva mare lucru de unul singur. As dori din tot sufletul, ca fost lucrator bancar (in 2 banci, din care 1 din top 5), sa pot fi si eu parte la acest proces comun. Ce trebuie facut?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii