BANCI | Ultima Ora

Avertisment serios de la economistii bancilor: Performanta economiei a fost mai slaba decat in 2012, daca excludem agricultura. Ce facem pentru a creste potentialul PIB de la doar 2% in prezent la minim 4% cat avem nevoie?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-20 12:52

Economistii bancilor avertizeaza ca Romania a avut in acest an o performanta economica mai slaba decat in anul precedent, daca excludem agricultura, motiv pentru care trebuie sa adoptam masuri foarte serioase pentru a creste potentialul foarte redus al economiei, in jur de 1-2% in prezent, la cel putin 4%, cat ar fi necesar pentru a se asigura o convergenta reala cu tarile mai dezvoltate din Europa.

“Performanta economiei in acest an e mai slaba decat in 2012, de doar 1,5%, daca excludem agricultura, lucru pe care-l simt toate companiile, ceea ce inseamna ca nu se produce nicio convergenta reala cu alte state mai dezvoltate din Europa”, a spus Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unei conferinte organizata la BNR de Asociatia analistilor economici din sectorul bancar.

“Intrebarea cheie e cum sa atingem o crestere mai mare de 2%, cat este potentalul maxim de crestere economica in acest moment, pentru a converge cu tarile mai dezvoltate. Avem nevoie obligatoriu de o crestere de 3-4% pentru o convergenta rezonabila si intr-un interval de timp nu prea indepartat. Pentru aceasta avem mult de munca la reformele structurale, astfel incat sa avem o crestere sustenabila, si nu una fortata, care ne-ar aduce din nou probleme, din cauza dezechilibrelor structurale, cum am mai patit si anterior”, a adaugat Dumitru.

El considera ca avem nevoie de imbunatatirea competitivitatii economiei pentru a atrage mai multe investitii straine, intrucat modelul economic al tarii nu se va schimba, in conditiile in care potentialul de economisire interna e limitat, astfel ca singura solutie e apelul la capitalul strain.

“Pentru a aduce inapoi capitalurile straine retrase in perioada post-criza, vom avea mult de munca, pentru ca investitorii sunt acum foarte scrupulosi, iar Romania nu este plasata foarte bine din punct de vedere al competitivitatii”, adauga economistul Raiffeisen.

Tara noastra nu este competitiva nici macar in raport cu tarile din grupul Europei Centrale si de Est, trei elemente fiind flagrant in dezavantajul nostru: competitivitatea institutionala, pe zona de infrastructura si cea de taxe.

“Competitivitatea Romanei e foarte slaba in primul rand din cazua birocratiei, care este foarte ridicata. Companiile trebuie sa plateaca destul de mult din profitul comercial. Desi aparent avem o taxare stimulativa, in realitate nu e 16%, intrucat la aceasta cota unica se adauga o cota TVA printre cele mai mari, a 3-a ca marime din Europa, precum si un CAS printre cele mai mari, a 7-a valoare din Europa. Per total, pentru plata impozitelor si taxelor, firmele romanesti plastesc 40-42% din profiturile comerciale, fata de 44% in SUA, dar mai mare decat alte state din zona noastra”, a adaugat Dumitru.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, este de acord cu Ionut Dumitru: “Cred ca principala problema a Romaniei acum e cresterea economica. Este corect ca daca excludem agricultura, cresterea economica din acest an a fost mai mica, ceea ce indica ceva si despre anul viitor, cand doar printr-un noroc chior va fi exceptionala, iar daca va fi la fel, creserea va fi mica”.

Oricum, adauga Croitoru, economia Romaniei nu poate crestee mai mult de 1-2% pe an pe propriile baze, astfel ca un avans mai ridicat se poate realiza doar prin intrari de capitaluri straine, care sa o duca spre 4%. Aceasta ar fi o crestere spre potential si fara dezechilibre macro. Pentru a atrage capitaluri straine trebuie sa mentinem echilibrele macro pe termen lung, altfel nu va veni nimeni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii