BURSA | Opinie

Asociaţia Investitorilor pe Piata de Capital critica SIF-urile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-31 15:13

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care unele Societăţi de Investiţii Financiare (S.I.F.) încalcă drepturile acţionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Considerăm că trebuie tras un semnal de alarmă asupra modului în care atât S.I.F. Transilvania cât şi S.I.F. Oltenia au respins propunerile acţionarilor care deţin mai mult de 5% din drepturile de vot referitoare la modificarea ordinii de zi a A.G.O.A., încălcând astfel atat prevederile art. 117 ^1 din legea 31/1990, cât şi cele ale art. 7 din Regulamentul C.N.V.M. nr.6/2009.

Prin comunicatul emis de S.I.F. Oltenia (S.I.F. 5) în 30.03.2011 referitor la refuzul de a introduce noile puncte pe ordinea de zi invocînd faptul că cererile nu au îndeplinit cerinţele convocatorului A.G.O.A. în ceea ce priveşte dovedirea calităţii de acţionar şi a numărului de acţiuni deţinute la data solicitării prin extras de cont emis de Depozitarul Central, asistăm şi la încălcarea prevederilor art. 11 din regulamentul C.N.V.M. nr. 6/2009: „Dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit.”

Considerăm revoltător modul în care societăţile menţionate mai sus îşi tratează acţionarii minoritari, mai ales în contextul aprobării recente de către acestea a codurilor de guvernanţă corporativă.

Situaţii precum cele semnalate mai sus, pe langă faptul că reprezintă o pată neagra pe imaginea pieţei de capital din România, creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor.

Pe această cale solicităm C.N.V.M. să intervină în apărarea drepturilor acţionarilor, creând astfel premisele unei dezvoltări sustenabile a pieţei de capital din România şi, pe această cale, amendând eventualele regrese cauzate de lipsa de protecţie a investitorilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii