Asociaţia Investitorilor pe Piata de Capital critica SIF-urile |
Autor: Bancherul.ro 2011-03-31 15:13 |
|
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care unele Societăţi de Investiţii Financiare (S.I.F.) încalcă drepturile acţionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Considerăm că trebuie tras un semnal de alarmă asupra modului în care atât S.I.F. Transilvania cât şi S.I.F. Oltenia au respins propunerile acţionarilor care deţin mai mult de 5% din drepturile de vot referitoare la modificarea ordinii de zi a A.G.O.A., încălcând astfel atat prevederile art. 117 ^1 din legea 31/1990, cât şi cele ale art. 7 din Regulamentul C.N.V.M. nr.6/2009.
Prin comunicatul emis de S.I.F. Oltenia (S.I.F. 5) în 30.03.2011 referitor la refuzul de a introduce noile puncte pe ordinea de zi invocînd faptul că cererile nu au îndeplinit cerinţele convocatorului A.G.O.A. în ceea ce priveşte dovedirea calităţii de acţionar şi a numărului de acţiuni deţinute la data solicitării prin extras de cont emis de Depozitarul Central, asistăm şi la încălcarea prevederilor art. 11 din regulamentul C.N.V.M. nr. 6/2009: „Dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit.”
Considerăm revoltător modul în care societăţile menţionate mai sus îşi tratează acţionarii minoritari, mai ales în contextul aprobării recente de către acestea a codurilor de guvernanţă corporativă.
Situaţii precum cele semnalate mai sus, pe langă faptul că reprezintă o pată neagra pe imaginea pieţei de capital din România, creează precedente periculoase în nerespectarea drepturilor acţionarilor.
Pe această cale solicităm C.N.V.M. să intervină în apărarea drepturilor acţionarilor, creând astfel premisele unei dezvoltări sustenabile a pieţei de capital din România şi, pe această cale, amendând eventualele regrese cauzate de lipsa de protecţie a investitorilor.
|
|