BANCI | Ultima Ora

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) contesta in justitie o hotarare a Uniunii Executorilor Judecatoresti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-06-28 22:31

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) face demersurile necesare pentru a stopa o hotărâre a Uniunii Executorilor Judecătoreşti, a declarat, miercuri, Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB.

“Uniunea Executorilor Judecătoreşti a dat o hotărâre prin care, atunci când o bancă vrea să execute un bun asupra căruia are înscris un drept de executare, trebuie să facă acest lucru cu un executor judecătoresc. Indiferent dacă se va executa sau nu acel bun banca trebuie să avanseze suma cerută de executor. Sigur , suma cerută de executor este parte a accesoriilor unui credit şi până la urmă ea se va focaliza către client . Nu putem să rămânem impasibili la încărcarea facturii clientului cu astfel de onorarii pentru activităţi care nu s-au produs”, a spus Gheţea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ARB face demersurile necesare pentru a stopa hotărârea.

Casa de avocatura Bostina si Asociatii este cea care cere in contencios administrativ anularea unor hotarari ale Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania cu impact negativ asupra companiilor cu portofoliu mare de creante ce urmeaza a fi puse in executare.

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ) a adoptat Hotararea UNEJ nr. 2 din 19 Mai 2012 prin care s-au statuat urmatoarele:

- Se interzice membrilor UNEJ sa incheie contracte, conventii, protocoale sau orice alte inscrisuri cu privire la executarea silita si in legatura cu aceasta cu exceptia celor prevazute de lege;
- Se stipuleaza obligatia membrilor UNEJ „sa aiba evidentiat si incasat cel putin onorariul minim, prevazut de legislatia in vigoare, in fiecare dosar executional, la data declansarii procedurii executionale”.

Ulterior, in baza Hotararii UNEJ nr. 2/19.05.2012 a fost modificat Statutul UNEJ , publicat in Monitorul Oficial partea I nr. 385 din 30 Mai 2012 care, la art. 54 j si l, prevede aceleasi interdictii si obligatii.

“Elementul de noutate adus de Hotarare si Statut consta in conditionarea nelegala si abuziva a creditorului de a achita anticipat si in intregime onorariul executorului judecatoresc la un nivel nedeterminabil conform actualelor limite pentru a se declansa executarea silita in vederea incercarii de recuperare a creantei” considera Andrei Sarban, avocat senior in cadrul Bostina si Asociatii.

Sesizand impactul economic negativ pe care atat Hotararea nr 2 cat si modificarea de Statut o au deja asupra creantelor din portofoliul institutiilor bancare, societati de leasing, de telefonie etc. aflate in diverse stadii de executare, Bostina si Asociatii a atacat in contencios administrativ Hotararea UNEJ 2/2012 precum si dispozitiile art 54 lit l si j din Statutul UNEJ, solicitand UNEJ revocarea Hotararii si a articolelor din Statut si Curtii de Apel Bucuresti suspendarea Hotararii si articolelor din Statut.

„Am ales aceasta cale venind in intampinarea interesului clientilor nostri, clienti care ne-au mandatat cu activitatea de management si monitorizare la nivel national a activitatilor de executare a portofoliilor de creante. Desi este doar de o luna in vigoare, Hotararea si transpunerea ei in Statutul UNEJ au avut deja un impact negativ evident in conditiile in care, pur si simplu, executorii judecatoresti, amenintati cu controale si sanctiuni disciplinare de catre UNEJ, refuza primirea dosarelor, incheierea contractelor de executare prin care institutiile financiare aveau posibilitatea negocierii limitelor onorariilor” mai adauga Andrei Sarban.

In acest moment onorariile sunt lasate la arbitrariul executorilor judecatoresti in conditiile in care actualul Ordin al Ministrului Justitiei care stabileste minimele si maximele (in vigoare din 2006) contine o eroare de logica aritmetica: peste o anumita valoare a creantei (o valoare extrem de comuna pentru creantele bancare sau ale societatilor de leasing) minimul este mai mare decat maximul. In loc sa tinda la remedierea acestei erori, UNEJ conditioneaza executarea silita de achitarea in avans a acestor onorarii (valoarea minima in opinia UNEJ, dar maxima in realitate, conform bunul simt matematic). In plus, in absenta contractelor cheltuiala devine nedeductibila fiscal, o povara pentru institutiile financiare, cu repercursiuni si pentru clientii acestora.

„Este important de mentionat ca actele administrative a caror revocare si suspendare am solicitat-o (pentru moment, urmand a solicita si anularea in functie de raspunsul UNEJ) incalca atat acte normative cu o forta juridica mai inalta deoarece un statut al UNEJ nu poate modifica nici Legea Executorilor Judecatoresti si nici Codul de Procedura Civila, dar mai ales nu poate incalca practica unitara si constanta a CEDO in cauze tocmai impotriva Romaniei si tocmai in aceasta materie, a executarilor silite.Termenul pentru solutionarea suspendarii a fost fixat de instanta la 25 iulie 2012, dar incercam preschimbarea acestuia in vederea obtinerii unei deblocari cat mai rapide a situatiei" mai spune Andrei Sarban.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii