BANCI | Stirea Zilei

Asistam la devalizarea bancilor private, asa cum s-a intamplat cu cele de stat, precum Bancorex? Cine ne explica?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-17 15:43

O comunicare precara din directia BNR si una aproape inexistenta la nivelul comunitatii bancare, prin ARB, combinata cu tendinta mass-media de senzational si de generalizare a cazurilor de frauda la nivelul intregului sistem au facut sa apara stiri si comentarii bomba, nu cu efect devastator, pentru ca nu mai suntem in anii 90, dar care arunca cel putin o senzatie de incertitudine cu privire la stabilitatea sectorului bancar.

Nu tabloide sau televiziuni de scandal ci ziare respectabile, precum Ziarul Financiar, nu se sfiesc sa titreze ca este vorba de „devalizarea privata a bancilor private”, dupa ce recentul caz de fraude bancare a condus la arestarea a doi directori de sucursale BRD din Bucuresti.

Acestia sunt acuzati ca au facut parte dintr-un grup infractional organizat din care faceau parte controversati oameni de afaceri, cercetati si in alte dosare penale. Prejudiciul cauzat BRD, precum si Volksbank, in urma obtinerii unor credite ilegale, se ridica la 85 de milioane de euro, au estimat procurorii DIICOT, din care expunerea Volksbank se ridica la 8 milioane de euro, potrivit bancii.

Ambele banci au anuntat ca pierderile respective au fost deja acoperite cu provizioane si nu le afecteaza activitatea.

Seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, este citat in ziarul mentionat cu o declaratie in care califica actiunea procurorilor ca fiind binevenita, mentionand ca BNR nu poate supraveghea fiecare bancher in parte, insa ilegalitatile au fost descoperite chiar de banci iar banca centrala a sesizat autoritatile in urma cu mai multe luni.

Nu se mentioneaza insa nimic despre soliditatea bancilor implicate in scandal, nici a sistemului bancar in ansamblu, insa declaratii linistitoare din partea BNR au facute la precedentul caz, in care a fost trimis in judecata vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel.

Ziarul amintit mai sus isi incheie comentariul, semnat de directorul sau, Cristian Hostiuc, cu o idee-cliseu in astfel de comentarii, punand la indoiala soliditatea sistemului si calificand asigurarile venite din partea BNR drept „o sticla calda” pusa la picioarele bancilor.

Se sugereaza astfel cititorilor ca toate bancile romanesti ascund slabiciuni relevate de acest caz, iar BNR le cosmetizeaza prin declaratiile sale.

Nu vrem sa luam apararea bancilor, nu vrem sa spunem ca n-ar fi asa cum crede Cristian Hostiuc, care face o comparatie intre devalizarea bancilor private de acum si devalizarea celor de stat din anii 90, soldate cu o serie de falimente pe care statul a trebuit sa le acopere din banii contribuabililor.

Simtim insa o apriga nevoie de mai multe clarificari despre acest caz, despre cum stau cu adevarat bancile, din partea tuturor celor implicati, de la BNR si justitie, pana la cei acuzati si reprezentantii sistemului bancar.

Cui folosesc astfel de speculatii, suspiciuni si chiar acuzatii, mai ales intr-un domeniu in care increderea este esentiala, in afara de cresterea ratingului unui ziar?

Cand vor invata autoritatile si institutiile private sa comunice eficient in vremuri de criza? Sau poate chiar ascund ceva? Ceva grav?! Cine ne explica? Sau ramanem cu senzatia asta de suspiciune si mergem sa ne retragem banii din banci? Ca asta sugereaza astfel de articole precum cele de mai sus.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii