BANCI | Opinie

Argumentele lui Mugur Isarescu ca nu o vom pati ca Ciprul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-29 13:08

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, garanteaza ca nu o vom pati si noi ca Ciprul si aduce o serie de argumente in acest sens. Intrebat daca poate oferi garantii ca ceea ce s-a intamplat in Cipru cu nationalizarea depozitelor iar ulterior cu inchiderea unei banci, Laiki, nu este posibil si in cazul Romaniei, guvernatorul a raspuns:

“Garantia nu o oferim numai noi, ci realitatea si citirea corecta a situatiei din Cipru si a celei din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania, sistemul bancar e jumatate din PIB, pe cand in Cipru e de vreo 8 ori mai mare decat PIB-ul tarii. Ca cineva sa incerce sa faca o comparatie, ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de 14 ori, repede, si PIB-ul sa nu creasca deloc. Cand a crescut sitemul bancar romanesc de la 20% la 40% din PIB, intre 2005 si 2008, PIB-ul crestea cu 7-8% pe an, a fost unul dintre motoarele cresterii economice.

Diferente mari sunt si legate de situatia fiscala: Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Ciprul nu, Romania are sub 40% datoria publica, Ciprul are 80% si se duce spre 100%, astfel ca nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci de cateva ori mai mari ca bugetul tarii si care se bazeaza pe fluxuri externe. Si pentru ca am ajuns aici, noi nu avem paradis fiscal in Romania, dimpotriva, fiscul e cum e, deci orice antreprenor ca sa plateasca 1000 de lei salariu mai da 1000 pentru contributii si impozite.

Iar pe aici nu se plimba sume imense de bani. Glumind, nici nu avem triaje pentru a se descarca astfel de sume de bani. Deci cred ca o discutie Romania vs. Cipru este mai degraba pentru a ne afla in vorba. Nu exista nicio baza adevarata.

Bancile din Romania sunt bine capitalizate, toate au peste 10% desi minimul este 8% la rata de solvabilitate. A fost marita baza de capital in ultimii ani, s-a actionat in aceasta directie, ceea ce nu este cazul in Cipru, unde avem o banca insolvabila, o banca mare, de cateva ori mai mare decat bugetul tarii.

Sistemul de garantare functioneaza. Am vazut o foarte mare agitatie fata de ce a spus Valentin Lazea. Noi nu avem grija marilor detinatori de fonduri lichide, pentru ca ei sunt si putini in Romania si va asigur ca au grija de banii lor. Daca ai mai mult de 100.000 de euro, ai o grija, pe langa o bucurie, dar daca se tin si in forma lichida in banci, nu-i investesti in titluri de stat...dansul a vrut sa extrapoleze ca nu numai ca sistemul bancar este solid, avem sistem de garantare a depozitelor, nu avem niciun motiv de ingrijorare, inclusiv cu aceste banci cipriote care impreuna au 1,3% din intregul sistem bancar romanesc, fiecare cu cate 0,6-0,7%, si cum in Romania, a spus el, imi pare rau ca trebuie sa-l comentez, dar am vazut asa titluri mari ca n-am incotro, nu sunt 2 banci ca in Cipru ci 42, a dat si dansul un sfat pentru cei 10 sau 11 mii de oameni care probabil ca au mai mult de 100.000 de euro. Eu indemn publicul sa nu ne facem griji din cauza lor, au ei grija de banii lor, ca de aia au acumulat.

Deci nu este nicio baza. Noi dam aceasta garantie, ca sa fie un raspuns scurt pe o baza reala, total deosebita a Romaniei fata de Cipru.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii