BANCI | Opinie

Adrian Vasilescu il urecheaza pe Alexandru Chidesciuc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-06 08:55

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, il urecheaza pe economisistul-sef al ING, Alexandru Chidesciuc, pentru faptul ca sustinut ca banca centrala a vandut in luna mai intre 700 milioane euro şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea leului.

"Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste. Ei vin acum şi ne vând pe piaţă ideea că BNR ar fi pus în joc, în luna mai, între 700 de milioane şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale. Mai mult, chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a declarat Vasilescu.

Chidesciuc a mai opinat ca aprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de moneda europeană a adus in rezervele BNR 400 milioane euro.

Vasilescu a precizat ca BNR nu are ţintă de curs şi niciodată nu comentează intervenţii sau neintervenţii pe piaţă, dar este necesar să dea un exemplu de cum poate fi greşit un calcul aritmetic, aparent fără probleme.

"În primul rând, suma de 400 de milioane e scoasă din burtă; ea este mai mică, chiar mult mai mică. În al doilea rând, analiştilor în cauză le-a scăpat un fapt esenţial, şi anume că după ce la 24 aprilie a intrat în vigoare reducerea rezervelor minime obligatorii, iar băncile nu s-au repezit să tragă de la BNR întreaga sumă de 1,3 miliarde euro ce le revenea. Prin urmare, cea mai mare parte a acestei sume a fost trasă în luna mai. Aici probabil că s-a rupt filmul analiştilor", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susţine că analiştii nu au datele suficiente pentru a evalua corect dacă banca centrală a intervenit sau nu în piaţa valutară şi mai ales cu ce sume.

"Vreau să subliniez, pentru a nu ştiu câta oară, că niciodată încercările unei singure bănci de a calcula cât cumpără sau vinde BNR nu duc la rezultate exacte. Ele sunt mereu pe lângă adevăr. E firesc să fie aşa, pentru că intervenţiile BNR nu sunt concentrate, ele sunt diversificate la nivelul întregii pieţe", a conchis Vasilescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii