BANCI | Opinie

Adrian Vasilescu: BNR prognozeaza o crestere a Produsului Intern Brut intre 0,5% si 1% in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-15 12:23

Banca Naţională a României (BNR) se aşteaptă, în acest an, la o creştere a Produsului Intern Brut între 0,5% şi 1%, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Datele exacte privind influenţele unor domenii din economie asupra acestui rezultat al PIB le vom avea abia în 6 decembrie. Sunt milioane şi milioane de calcule, de experţi care lucrează cu zeci de calculatoare din toată Europa. De fapt, acum datele PIB se transmit în aceeaşi zi în toată Uniunea Europeană. La această oră, când vorbim noi, ne mai lipseşte un tablou, cel pe Uniunea Europeană, care va veni de la Biroul European de Statistică, de la Eurostat, abia în cursul după amiezii. Atunci ştim mai bine cum stăm. Cred că, comparativ, în acest tablou, nu stăm rău. Stăm rău analitic, când analizăm noi faţă de noi", a spus Vasilescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia sunt trei minusuri înregistrate, la datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Aceste trei minusuri, pentru că sunt trei minusuri înregistrate în lanţul PIB, pe orizontală în trimestrul trei faţă de trimestrul doi, avem un prim minus, care este 0,5%. Pe verticală, trimestrul trei din 2012 faţă de trimestrul trei din 2011, serie brută, minus 0,6%, şi serie ajustată sezonier minus 0,8%. Iată că avem trei cifre de minus. Dacă privim mai departe vedem că PIB-ul cumulat T1 plus T2 plus T3 vedem două semne de plus, respectiv seria brută plus 0,2, seria ajustată plus 0,4%. Ne aşteptăm la o creştere un pic mai mare în trimestrul 4, ceea ce ar putea să ducă PIB-ul anului întreg undeva între plus 0,5% şi plus 1%", a afirmat Vasilescu.

Fiind întrebat dacă se aşteaptă la o creştere a cererii agregate în trimestrul 4, acesta a spus că în T4 întotdeauna a fost un salt în acest domeniu, "mai ales pe partea de consum, pentru că în T4 sunt două sărbători ale românilor, Crăciunul şi Anul nou, şi extazul cumpărăturilor din trimestrul 4, toate astea au adus un plus de PIB".

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni din 2012, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2011.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii