BANCI | Opinie

Adrian Vasilescu: Avem sanse de a adera la zona euro doar daca politicienii renunta la discursurile populiste in campania din 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-20 09:56

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca daca se va renunta, in campania electorala din 2012, la "discursurile populiste" si se va pune accent pe aderarea Romaniei la zona euro, exista sanse de atingere a acestei tinte in 2015.

"Daca societatea isi asuma aceasta tinta - euro in 2015 - si se va reusi in 2012, in timpul campaniei electorale, anuntata foarta dura, sa scapam de discursurile populiste si sa racordam campania la euro, Romania are o sansa. Daca nu, discutam in 2013 de sansele la euro", a explicat Vasilescu.

Acesta a mai spus ca, daca in 2010 nu ar fi fost majorata TVA, ci s-ar fi luat alte masuri, Romania ar fi avut sanse sa iasa din recesiune in 2010, deoarece "inflatia asa cum mergea, era intr-un coridor care ajuta la iesirea din recesiune".

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca inflatia este un pericol pentru cresterea economica. "Pericliteaza inflatia cresterea economica? Ei bine, da. In general este un pericol, dar la noi, in vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...) BNR nu isi propune sa modifice tinta de inflatie, pentru ca este un reper pentru societate si arata ce se intampla in societate. Daca nu sunt respectate corelatiile, nu se atinge inflatia. BNR nu rateaza tinta de inflatie", a mai spus Vasilescu.

Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, al carui presedinte este premierul Emil Boc, iar vicepresedinte guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost publicata marti, 10 mai, in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare de la aceasta data.

Comitetul are in componenta 14 membri. Acestia sunt vicepremierul, ministrul finantelor publice, ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, ministrul administratiei si internelor, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, presedintele Institutului National de Statistica, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, un reprezentant al aparatului propriu de lucru al primului-ministru.

Totodata, doi dintre membri nu au drept de vot, acestia fiind reprezentantul confederatiilor patronale reprezentative la nivel national, precum si un reprezentant al confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national.

Premierul Emil Boc declara la sfarsitul lunii aprilie ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii