BANCI | Stirea Zilei

Adio platilor fara comision cu cardul de credit la magazinele din SUA! Visa si MasterCard au ajuns la o intelegere in justitie cu comerciantii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-15 12:19

Visa si MasterCard, care detin impreuna peste 80% din piata cardurilor bancare din SUA, au ajuns la o intelegere cu comerciantii din Statele Unite, cu care se judeca de cinci ani, carora le va permite sa solicite o taxa suplimentara clientilor care platesc cu un card de credit.

Intelegerea presupune plata de catre Visa si MasterCard a unei sume de 6 miliarde de dolari catre anumite magazine, drept despagubiri, precum reducerea comisionului de acceptare a platilor cu cardul cu 10% pe o perioada de 8 luni, ceea ce ar scuti magazinele de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Pana acum, asa cum se intampla si in Romania si alte tari din lume, detinatorii de carduri de credit (si de debit) nu platesc niciun comision la platile la comercianti. Acestia insa trebuie sa plateasca un comision de aproximativ 1,5-3% din fiecare tranzactie pentru acoperirea cheltuielilor procesatorilor de carduri Visa, MasterCard si bancilor, in implementarea si mentinerea sistemului de plati cu cardul.

Aceasta taxa se numeste, in jargonul financiar, "interchange fee" sau "swipe fee", pe care noi o vom denumi taxa de acceptare (a tranzactiei cu cardul).

In cazul platilor cu cardurile de debit nu se va percepe in continuare niciun comision, dupa ce autoritatile americane au injumatatit, de anul trecut, valoarea taxei de acceptare.

Fireste ca detinatorii de carduri din SUA se intreaba acum daca de acum inainte vor fi nevoiti ca pentru o pereche de pantofi sau alt produs achitat cu cardul de credit vor trebui sa plateasca un comision suplimentar. Si daca da, care va fi valoarea acestuia.

Deocamdata, parerile sunt impartite. Unii analisti apreciaza ca unele magazine, in special cele mai mici, nu-si vor permite sa piarda clienti solicandu-le sa plateasca mai mult decat daca ar plati cash sau cu cardul de debit.

Pe de alta parte, o taxa suplimentara ar putea fi impusa mai usor de marile retele comerciale sau de comerciantii din industriile cu concurenta mai redusa, precum benzinariile.

In ceea ce priveste valoarea posibilului comison, acesta va fi limitat de lege la cel mult valoarea cheltuielilor pe care comerciantul il are cu procesarea cardului de credit, cu alte cuvinte s-ar putea ridica la cel mult valoarea comisionului de acceptare impus in prezent de Visa sau MasterCard, in jur de 1,5%-3%.

Cert este insa ca locuitorii din 10 state americane, printre care New York, California si Texas, pot sta linistiti, intrucat statele lor interzic prin lege comerciantilor sa nu suprataxeze clientii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii