BANCI | Stirea Zilei

Actiune colectiva impotriva Volksbank: peste 1000 de clienti ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucuresti suspendarea platii ratelor de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-11-15 16:44

Pe data de 8 noiembrie 2010 au fost introduse la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială două cereri de chemare în judecată împotriva SC Volksbank România SA, anunta SCA Piperea & Asociaţii.

Acțiunile au ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convențiile de credit încheiate între această bancă si clienţii săi. Cele două cereri de chemare în judecată au fost formulate de peste 1000 de persoane. Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei convenţiilor de credit s-a decis introducerea acţiunii in vederea constatării caracterului abuziv pentru un număr de 25 de clauze. Acțiunea nu se limitează la clauzele introduse de SC Volksbank România SA prin actele adiționale emise în aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute în vedere, în principal, clauzele contractuale existente anterior în convenţiile de credit.

Acţiunile de fond au fost dublate de formularea a două cereri de ordonanţă preşedinţială, prin care s-a solicitat suspendarea plăţii ratelor decurgând din contractelor de credit până la momentul soluţionării litigiului de fond. Cele două cereri de ordonanţă preşedinţială au fost depuse la Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a Comercială, vineri, 12 noiembrie 2010 şi au termen pe data de 26 noiembrie 2010.

Raţiunea introducerii acestor cereri de ordonanţă preşedinţială este aplicarea de către SC Volksbank România SA a clauzelor abuzive, precum şi a prevederilor actelor adiţionale emise de aceasta după intrarea în vigoare a OUG nr. 50/2010 şi refuzate expres de reclamanţi. Acestea preiau clauzele existente anterior în convenţiile de credit încheiate cu banca, dar înrăutățesc situaţia debitorilor prin aceea că operează o serie de modificări de esenţă, interzise prin OUG nr. 50/2010.

Sunt de menţionat două astfel de modificări ce produc efecte semnificative asupra patrimoniului clienţilor ce au decis să acţioneze împotriva băncii:
a) stabilirea unei formule de calcul specifice dobânzii variabile, deşi dobânda stabilită prin convenţia de credit era o dobândă fixă (raportarea ratei dobânzii la indicatori a căror valoare se află, în prezent, la un „minim istoric” prezintă riscul unei iminente creşteri semnificative a acesteia)
b) menţinerea unor comisioane interzise ca efect al OUG nr. 50/2010 (comisionul de risc, redenumit „comision de administrare credit”, a fost menţinut deşi banca a fost sancţionată în repetate rânduri de către autorităţile competente în materie de protecţie a consumatorilor).

Astfel de clauze pot conduce la creşterea datoriilor lunare ale clienţilor şi, în ultimă instanţă, la pornirea executării silite asupra acestora. Măsura poate afecta, în mod iremediabil, dreptul de proprietate al clienţilor asupra bunurilor aduse ca garanţie, dar şi a altor bunuri aflate în patrimoniul lor.

Acţiunile deja introduse vor fi urmate, în viitorul apropiat de alte procese, având un obiect similar. Experienţa acumulată în organizarea primelor acţiuni colective va constitui un plus pentru gestionarea noilor procese.

Ne exprimăm speranţa ca, în urma tuturor eforturilor întreprinse, să ajungem la o relaţie de parteneriat, bazată pe încredere şi respect cu banca. Calea aleasă, adică litigiul, a fost determinată de refuzul negocierii din partea SC Volksbank România SA

SCA Piperea & Asociaţii,
pentru
Grupul Clienţilor SC Volksbank România SA,
Reclamanţi în cele două acţiuni aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii