BANCI | Profil

A treia hotarare definitiva a unei instante de judecata privind conversia in lei a unui credit in franci elvetieni (CHF) la cursul din data acordarii, in cazul Credit Europe Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-31 14:32

Tribunalul Valcea a emis o decizie definitiva, a treia de acest fel, potrivit careia un client al Credit Europe va achita ratele la un credit in franci elvetieni (CHF) in lei, la cursul din momentul acordarii imprumutului, in jur de 2 lei pentru un franc, nu la cel din prezent, care intre timp s-a dublat, la peste 4 lei.

Ceea ce inseamna ca detinatorul creditului va plati de acum inainte o rata lunara inca o data mai mica. In plus, instanta a obligat banca sa restituie clientului diferenta de curs platita pana acum. De asemenea, moneda creditului a fost schimbata din CHF in lei, ceea ce inseamna ca ratele lunare vor fi platite de acum inaine in lei, nu in franci.

Este vorba de un proces dintre Credit Europe Ipotecar IFN si un client cu un credit ipotecar in franci elvetieni, Voinea Petre Marian (dosarul nr. 7305/288/2014, cu apel), sectia I Civila a Tribunalului Valcean.

In solutia din 27 octombrie 2015 se arata urmatoarele: “Constata caracterul abuziv al clauzei de risc valutar si dispune eliminarea acesteia. Stabilizeaza (ingheata) cursul de schimb CHF-Leu la momentul semnarii contractului pentru toata perioada de derulare a contractului si denomineaza platile in moneda nationala. Obliga parata (Credit Europe) la restituirea sumelor incasate in temeiul clauzei constatata abuziva.

O decizie asemanatoare, tot definitiva, a fost luata in acest an si de catre o alta instanta, Tribunalul Gorj, in cazul unui proces dintre Piraeus Bank si un client cu credit in CHF.

Instanta dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus de către aceştia”, se arata in solutia Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Gorj, in dosarul cu nr.7202/318/2014, schimbata total fata de cea a primei instante. (vezi aici detalii)

Prima decizie definitiva intr-un proces de acest gen a fost cea a Tribunalului Galati, din noiembrie 2014, in cazul unui client al Volksbank, creditul acesteia fiind convertit in lei, dar la un curs majorat cu 10% fata de cel din data acordarii, conform prevederilor din contract. (vezi aici detalii)

Intr-un alt proces, de timp colectiv, in care 90 de clienti ai Credit Europe Bank reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, o instanta a Tribunalului Bucuresti a dat castig de cauza bancii, insa decizia nu este definitiva, fiind contestata la Curtea de Apel Bucuresti. (vezi aici detalii)

Scandalul creditelor in franci elvetieni a izbucnit la prima luna a acestui an, dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a lasat liber cursul CHF, provocand o noua apreciere puternica a monedei elvetiene, cu aproximativ 20% fata de leu, dar si alte monede.

Fapt care a implut paharul clientilor bancilor care au acordat astfel de credite, printre care Credit Europe Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank si bancile grecesti Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, ale caror rate lunare s-au dublat deja in anii dupa izbucnirea crizei din 2008, de cand francul a inceput sa se aprecieze.

Clientii cu credite in franci elvetieni au inceput sa protesteze, cerand bancilor sa imparta cu ei o parte din povara cursului, in contextul in care autoritatile din tarile vecine au inceput sa anunte masuri de onversie a creditelor din CHF in monedele nationale, cu o parte din costuri suportate de banci.

Ungaria premierului nationalist Orban a fost prima care a luat o astfel de decizie, inca de anul trecut, adoptand doua legi prin care a impus conversia in forinti a tuturor creditelor in CHF.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank a preluat creditele Alior Bank

Patria Bank S.A., în calitate de cesionar, și Alior Bank S.A., prin sucursala sa din România, Alior Bank S.A. Varșovia – Sucursala București, în calitate de cedent, anunță că în data de 7 septembrie 2024 a fost finalizată implementarea contractului de cesiune detalii

Garanti BBVA a trimis 500.000 de euro in proiecte de mediu

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, sărbătorește anul acesta 14 ani de parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), perioadă în care a direcționat peste 500.000 de euro pentru susținerea diverselor proiecte de protecție a detalii

Plata in rate prin BT Direct pe iStoma

BT Direct și iStoma anunță un parteneriat prin care și-au propus să faciliteze accesul populației la servicii medicale, așa încât clienții pot plăti în rate la peste 1.500 de clinici stomatologice din țară, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Banca Transilvania a atras 300.000 de noi clienti in acest an

Banca Transilvania a continuat și în al doilea trimestru performanța primelor trei luni ale anului, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Evoluția pozitivă a fost susținută de creșterea portofoliului de credite și creanțe din leasing nete, la nivel consolidat, detalii

 



 

Ultimele Comentarii