BANCI | Analiza

Valoarea restantelor la credite a incetinit in luna noiembrie fata de luna octombrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-09 12:10

Restantele la credite au crescut cu 303 milioane lei in luna noiembrie, dupa ce in octombrie s-au majorat cu 340 milioane lei, arata ultimele date furnizate de BNR.

Soldul restantelor la creditele contracate de populatie si firme a atins 2,8 miliarde lei in luna noiembrie, in crestere cu 12,7%.

In primele 11 luni din 2008, restantele la credite s-au accentuat cu 1,703 miliarde lei, din care 643 milioane lei doar in octombrie si noiembrie.

Ratele neachitate la termen au crescut, in medie, de 2,5 ori la creditele in lei si de aproape trei ori la cele in valuta pe parcursul ultimului an.

Ritmuri ametitoare de crestere a restantelor s-au inregistrat, pentru imprumuturile in lei, in cazul clientilor bancilor din judetele Olt - 1.038,2%, Mehedinti - 330%, Covasna - 322,3%, Salaj - 299,2% si Suceava - 292,2%. In ceea ce priveste imprumuturile in valuta, cele mai mari avansuri au fost contabilizate in Harghita - 1.274%, Prahova - 1.241,8%, Vrancea - 1.056%, Calarasi - 928,4% si Braila - 792%.

Exista insa si doua situatii singulare, Timis si Caras Severin, unde in ultimul an ponderea restantelor in totalul creditelor in valuta a scazut. In Timis, de la 1,4% la 0,6%, iar in Caras Severin, de la 0,7% la 0,4%.

Daca in luna octombrie cel mai mult au urcat restantele la creditele in euro, in luna noiembrie grosul restantelor a provenit din imprumuturile in lei, ca efect al cresterii dobanzilor pe piata interbancara, din cauza atacului speculativ asupra leului din octombrie, spun analistii. "Inflamarea pietei monetare din octombrie a avut o influenta mai mare asupra celor imprumutati in lei abia in noiembrie.

Chiar daca dobanzile de pe piata interbancara s-au calmat, ele raman ridicate si exista riscul ca restantele sa se majoreze in acelasi ritm, nu atat de mult la creditele in lei, cat la cele in valuta, o data cu deprecierea monedei nationale", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii