BANCI | Analiza

Unul din cinci vest-europeni nu are cont bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-29 09:41

Un vest-european adult din cinci si jumãtate din cetãtenii statelor noi membre ale Uniunii Europene (UE) din centrul Europei nu au un cont bancar, potrivit unui studiu publicat miercuri, citat de Reuters.

Studiul, efectuat de Comisia Europeanã (CE), a atras atentia asupra riscurilor cu care se confruntã oamenii sãraci, tinerii si imigrantii, care suferã o excluziune socialã prin lipsa accesului la servicii financiare elementare.

"Autoritãtile publice, atât la nivel national, cât si european, au responsabilitatea de a garanta cã toti europenii pot avea acces si folosi adecvat serviciile financiare de care au nevoie", a spus comisarul european pentru probleme sociale, Vladimir Spidla.

Spidla a prezentat rezultatele studiului la o conferintã despre "integrarea financiarã", care a reunit reprezentanti ai bãncilor si ai institutiilor de creditare, ai grupurilor de consumatori, autoritãti publice si alte ONG-uri.

În cele 15 tãri membre mai vechi ale Uniunii Europene (UE), majoritatea din Europa Occidentalã, trei din zece oameni nu au economii, iar patru persoane din zece nu au facilitãti de creditare, desi doar mai putin de 10% dintre persoane s-au vãzut vãzut refuzate la acordarea unui credit.

O treime din locuitorii celor 10 tãri membre noi ale UE, foste state comuniste din centrul si Estul Europei, este consideratã exclusã din punct de vedere financiar.

Mai mult de jumãtate din populatia acestor tãri nu are un cont pentru tranzactii si la fel de multi sunt oamenii care nu au deloc economii. Aproape trei sferturi din locuitorii tãrilor central si est-europene membre ale UE nu au acces la credite de tip revolving.

Dintre locuitorii acestor tãri, cei care sunt afectati cel mai grav de aceste probleme sunt cei cu venituri mici, somerii, pãrintii singuri si persoanele bolnave sau cu disabilitãti, ca si cele care trãiesc la tarã.

Spidla a spus cã nu exclude crearea nor reglementãri la nivel UE pentru acest sector, dacã mãsuri voluntare sau impuse la scarã nationalã nu reusesc sã creeze acces la serviciile financiare pentru toatã lumea, în contextul în care o mai bunã informare, educatia si sfaturile practice pentru sporirea încrederii sunt principalele unelte de lucru.

Comisarul a citat exemplul Poloniei, unde jumãtate din fermieri nu au nici un cont bancar si nici un cont de economii, aparent pentru cã cei mai multi dintre ei nu au încredere în bãnci pentru a le lãsa sã aibã grijã de banii lor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii