BANCI | Ultima Ora

TVA si impozit pe castiguri din tranzactiile imobiliare cu scop comercial ale persoanelor fizice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-21 17:33

Persoanele fizice care vor efectua tranzacţii imobiliare în scopuri comerciale vor achita şi taxa pe valoarea adăugată de 19%, iar câştigurile obţinute din astfel de operaţiuni, indiferent de cine sunt efectuate, vor fi impozitate cu 16%, la nivelul cotei unice de impozitare.

Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au un scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare, conform programului de guvernare PDL-PSD. Introducerea taxei figura şi în varianta intermediară a programului de guvernare. Nici atunci şi nici acum nu este indicată data de la care noile impozite vor fi introduse.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile - construcţii şi terenuri - sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Tranzacţiile imobiliare au fost impozitate pentru prima dată în 2005, începând cu luna iunie, diferenţiat în funcţie de perioada de deţinere a imobilului, fiind introdusă o cotă de impozitare de 10% pentru câştigurile obţinute din vânzarea de clădiri şi terenuri, în cazul în care acestea sunt cedate în mai puţin de trei ani de la dobândire.

Începând cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicată la valoarea pozitivă dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare, respectiv costul de construcţie.

La sfârşitul anului 2007, Guvernul a decis, prin modificarea Codului Fiscal, ca în suma tranzacţiilor cu clădiri şi terenuri să fie inclusă şi taxa pe valoarea adăugată, achitată de cumpărător şi ulterior rambursată acestuia. Decizia a fost luată după ce Executivul a introdus iniţial un sistem simplficat al plăţii TVA, respectiv taxarea inversă, care a permis vânzarea sau cumpărarea de bunuri fără transferul efectiv de numerar pentru cota de 19% reprezentând taxa pe valoarea adăugată.

Într-un document transmis, în ianuarie 2008, Uniunii Notarilor din România, Ministerul Finanţelor arăta însă că obţinerea de venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală nu este considerată activitate economică, astfel că aceste tranzacţii nu sunt supuse plăţii de TVA.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online

Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor un numar de telefon dedicat pentru fraudele online: 0264.308.055. Intr-o postare pe Facebook a bancii se arata: "În ultima perioadă, au crescut tot mai mult tentativele de fraudă È™i atacurile de phishing, iar metodele detalii

Burse la Transilvania Executive Education MBA

ï‚· Valoarea totală a burselor este de 19.000 de euro ï‚· Cursurile încep în 8 februarie 2025 ï‚· Până acum, 220 de persoane au absolvit acest EMBA Banca Transilvania È™i detalii

 



 

Ultimele Comentarii