BANCI | Ultima Ora

Studiu al Comisiei Europene: Romanii considera coruptia un mod normal de a rezolva lucrurile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-12 18:13

Cultura corupţiei este omniprezentă n Romnia, acţiunile anticorupţie sunt considerate ineficiente, iar discursul mediatic nu face dect să consolideze toleranţa la corupţie, se arată ntr-un studiu comparativ realizat sub egida Comisiei Europene n şapte ţări membre şi candidate UE.

"n ţări precum Romnia şi Bulgaria, corupţia este percepută ca fiind larg răspndită n toate palierele societăţii şi acceptată ca atare. Un model similar de percepţie există şi n Grecia şi Turcia, dar există diferenţe. n timp ce n primele două corupţia este percepută ca rezultatul tranziţiei de la comunism şi al privatizărilor frauduloase, n celelalte ţări, percepţiile privind corupţia sunt legate de modernizarea societăţii", a spus Angelos Giannakopoulos, coordonatorul studiului "Crimă şi cultură - relevanţa percepţiilor corupţiei pentru prevenirea criminalităţii", realizat n Bulgaria, Romnia, Turcia, Croaţia, Grecia, Germania şi Marea Britanie.

Şi n Croaţia, corupţia e percepută ca fiind larg răspndită, din cauza "transformării mecanismelor corupte din timpul războiului".

n Germania şi Marea Britanie studiul constată "creşterea graduală a percepţiei privind corupţia structurală n domenii precum politica şi economia".

"Romnia este un exemplu special, pentru că n acest caz se poate vorbi de o cultură generalizată a corupţiei. Cetăţenii consideră corupţia ca mod normal de a rezolva lucrurile. Acest mod de a gndi şi de a acţiona este adnc nrădăcinat n atitudinile morale, conceptuale şi practice ale vieţii de zi cu zi", a spus coordonatorul studiului, citat de NewsIn.

Romnii au percepţia unui fel de "ansamblu mafiot" deasupra legii, n care sunt agregate interese multiple din toate palierele societăţii: politică, poliţie, magistratură, administraţie publică, oameni de afaceri, organizaţii non-guvernamentale, mass-media. Percepţii similare există şi n Bulgaria şi Croaţia, a precizat Giannakopoulos.

Pentru politicienii romni, se arată n raport, Romnia este "o ţară coruptă fără oameni corupţi", deoarece există prea puţine condamnări serioase pentru acte de corupţie.

Realizat n baza interviurilor cu mai multe grupuri-ţintă - politicieni, magistraţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media - raportul pe Romnia constată că n toate aceste grupuri "există percepţia larg răspndită că sistemul judiciar, n loc să fie o instituţie dedicată condamnării corupţiei, dimpotrivă, el este una dintre cauzele structurale ale acestui fenomen".

Cum nimeni la vrf nu este pedepsit, şpaga şi mita au devenit "un sport naţional" şi la nivel cotidian, existnd şi sentimentul unei "corupţii justificate", pentru a "suplimenta" salarii modeste sau pentru a "accelera" anumite proceduri birocratice, se arată n raport.

n ce priveşte discursul mediatic, studiul remarcă "efectul bulgărelui de zăpadă" - cu ct presa prezintă mai scandalos acuzaţii de corupţie, cu att creează o toleranţă mai mare a publicului la acest fenomen, acţiunile mediatice fiind "complet contraproductive".

Miklos Marschall, directorul Transparency International pentru Europa şi Asia Centrală, a făcut comparaţia ntre corupţie şi felul cum sunt trataţi pietonii de către şoferi n Kazakhstan, Ungaria şi Germania. n prima ţară, pietonul are foarte mari şanse să fie călcat de o maşină cnd traversează strada, n a doua şansele sunt mai mici, iar n Germania este foarte sigur să treci strada. Abuzul de putere, chiar şi puterea pe care ţi-o dă volanul unei maşini, este mai des ntlnit n societăţi nedemocratice sau de tranziţie dect n democraţiile cu tradiţie, a explicat Marschall.

El a dat şi exemplul funcţionarilor publici din orice ţară postcomunistă, unde nu sunt obişnuiţi să ofere servicii, ci să abuzeze de putere ct pot de mult pe durata mandatului lor. "Cu ct comportamentul autoritar este mai răspndit ntr-o societate, cu att mai multă corupţie există", a conchis directorul Transparency International, notnd nsă că organizaţia sa vede fenomenul corupţiei ca un simptom al "proastei guvernări" şi că acţiunile punitive anticorupţie nu au şanse de reuşită dacă nu se are n vedere şi cadrul mai larg al responsabilizării diferiţilor actori.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii