BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la creditul de refinantare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-02 20:54

“Geratia de azi apreciaza cadourile responsabile. De aceea, daca refinantezi prin Flexicredit, ai dobanda fixa de 9% pe toata perioada de creditare”, este textul reclamei de pe Facebook a Raiffeisen Bank.

Dar chiar in primul comentariu la reclama, cineva observa ca dobanda reala al acestui credit, exprimata prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include nu doar dobada nominala, pe care toate bancile (nu am vazut vreo exceptie) o promoveaza in continuare, dovada ca nu au invatat nimic din criza din 2008, ci si alte costuri, precum comisioanele, este mult mai mare, si anume 11%.

De fapt, dobanda la creditele de refinantare acordate de Raiffeisen Bank ajunge chiar la 12%, iar costul total (DAE) la peste 14%, deci cu 5 puncte peste dobanda din reclama!

Asta pentru ca Raiffeisen practica dobanzi diferite, in functie de trei elemente: 1. incasarea salariului intr-un cont al bancii; 2. valoarea creditului refinantat; 3. aplicarea online pentru credit.

Dobanda din reclama, de 9%, este valabila doar daca se incaseaza salariul intr-un cont al bancii, altfel nivelul acesteia este 10%.

De asemenea, dobanda de 9% se aplica doar la creditele cu valori mai mari de echivalentul a 7.000 de euro (32.000 de lei), pentru imprumuturile mai mici dobanda fiind cu doua puncte mai mare: 12%.

Iar daca adaugam comisioanele aferente unui credit, atunci costul total al acestuia depaseste 14% pe an.

In concluzie, dobanda corecta pe care Raiffeisen ar trebui sa o promoveze pentru creditul de refinantare, daca ar da dovada de responsabilitate, este 14%, nicidecum 9%.

DAE pentru creditele Raiffeisen, de 14% pe an, este cu peste trei puncte peste DAE medie la creditele de consum din sistemul bancar, de 10,78% in luna octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Bancile sunt obligate de lege sa afiseze DAE la credite alaturi de dobanda nominala, in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime, nu de-o schioapa, aruncate undeva in subsolul reclamelor, astfel incat nimeni nu le poate observa.

Pacat ca nici CNA, nici ANPC, nu fac nimic sa aplice legea, pe care nu doar Raiffeisen, ci si alte banci, precum ING sau BRD, o incalca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii