BANCI | Ultima Ora

Spaniolii vor avea si ei o "bad bank", adica AVAS-ul nostru din anii 90

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-18 16:03

Guvernul spaniol urmeaza sa aprobe în noiembrie decretul de lege ce priveşte crearea băncii de rebuturi (bad bank) care să adune activele toxice din întreg sistemul bancar spaniol.

Banca de rebuturi se va numi SAREB (Societatea de administrare a activelor provenite din restructurarea bancară) şi va avea active în valoare de până la 90 de miliarde de euro.

Ministerul spaniol al Economiei a mai anunţat că în 19 noiembrie va intra în vigoare legea care prevede crearea SAREB, iar până la 25 octombrie este deschis un proces de consultări publice cu privire la acest subiect.

SAREB va fi o societate anonimă, care ar putea avea drept acţionari Fondul spaniol pentru restructurarea bancară (Frob), dar şi bănci, companii de asigurări, sau fonduri de investiţii.

Banca spaniolă de rebuturi va aduna bunuri imobile de la entităţile financiare spaniole, cu valori de peste 100.000 de euro, sau creditele acordate companiilor de construcţii şi celor imobiliare de peste 250.000 de euro. De asemenea, banca va avea şi un consiliu de administraţie cu cel puţin 5 membri şi maxim 15.

La începutul lunii octombrie, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, anunţa că banca de rebuturi pe care s-a angajat să o creeze executivul spaniol, adunând toate activele toxice ale sectorului bancar spaniol, drept condiţie pentru primirea pachetului financiar european, destinat recapitalizării entităţilor financiare, va începe să funcţioneze ca atare de la 1 decembrie. El explica atunci că această entitate bancară astfel creată va dispune de capital majoritar privat, de cel puţin 55%, şi că activele toxice - în special imobiliare, adică împrumuturile acordate pentru construcţii şi ipoteci - vor fi achiziţionate la preţul real al pieţei. Noua entitate, a mai explicat ministrul spaniol al economiei, va fi finanţată cu bonuri emise de investitorii privaţi, cu garanţia statului, echivalente cu 90% din activele sale.

Astfel, băncile cu probleme - mai ales BFA-Bankia, CatalunyaBanka, NovagaliciaCaixa şi Banco de Valencia - vor începe transferul activelor toxice către banca de rebuturi. Şapte bănci spaniole - jumătate dintre cele mai importante 14 ale ţării - au nevoie de 59,3 miliarde de euro pentru a face faţă nevoilor de capital ale sectorului. Executivul spaniol anunţa anterior că vrea să ceară Uniunii Europene 40 de miliarde de euro din suma maximă de 100 de miliarde de euro, pentru necesităţile de recapitalizare ale sectorului bancar spaniol, urmând ca suma totală necesară, de 59,3 miliarde de euro să fie completată din vânzarea de active sau din investiţii private.

Si noi am avut un bad bank, denumit AVAB

La sfarsitul anilor 90, din cauza crizei bancare de atunci, guvernul roman a fost nevoit sa infiinteze, la recomandarea Bancii Mondiale, un fel de "bad bank", denumit AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare), transformat mai tarziu in AVAS, institutie aflata acum in stadiul de desfiintare si care nu a fost ferita, la randul ei, de scandaluri de ordin politic.

AVAB a fost înfiinţată în decembrie 1998 de guvernul Radu Vasile pentru valorificarea activelor bancare neperformante preluate de la băncile la care statul era acţionar majoritar cu cel puţin 50%, precum Banca Agricola si Bancorex.

Cele doua banci au inregistrat pierderi uriase la acea vreme, din cauza conducerii defectuoase, numita pe criterii politice, fapt care a permite comiterea de fraude, asa cum se intampla inca si acum la unele firme de stat, cum este cazul Oltchim sau Hidroelectrica.

In acele vremuri, Banca Nationala a Romaniei nu era suficient de puternica pentru a controla bancile si oamenii din conducerea acestora, ceea ce a facilitat inregistrarea pierderilor la bancile de stat.

Chiar si dupa actuala criza, odata cu semnarea acordului cu FMI, Romania putea sa aiba un nou "bad bank", asa cum recomandau expertii institutiei internationale, insa autoritatile romane si BNR au respins ideea, sustinand ca exista alte mecanisme europene pentru evitarea unor probleme in banci, precum un bridge bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii