BANCI | Stirea Zilei

Sondaj Reuters: Climatul de afaceri din Romania s-a inrautatit, dar ramane cel mai bun din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-08 18:04

Încrederea în mediul de afaceri din România a scăzut în ultimul sondaj realizat în octombrie de Reuters şi banca austriacă OeKB, dar acest indicator plasează România pe prima poziţie în regiune.

România a urcat pe prima poziţie în cadrul unui clasament referitor la încrederea în mediul de afaceri din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est, indicele încrederii coborând la 40 de puncte în octombrie, de la 53 de puncte în iulie.

Sondajul arată că încrederea în mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est s-a diminuat în toamnă, în condiţiile în care efectele crizei economice se manifestă mai ales asupra sectorului bancar şi imobiliar.

Indicele Thomson Reuters & OeKB pentru încrederea în mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est a căzut la 29 puncte în octombrie, comparativ cu un nivel de 44 de puncte atins la ediţia precedentă a sondajului, din iulie.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 400 de firme internaţionale, ce gestionează 1.400 de companii, în contextul accelerării crizei financiare mondiale ce a început să lovească grav ţările din Europa Centrală şi de Est, după falimentul băncii americane Lehman Brothers.

"Rezultatele arată că încrederea investitorilor direcţi din centrul şi estul Europei a scăzut drastic", potrivit analiştilor de la banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care au pregătit sondajul.

Orice rezultat peste zero indică, totuşi, că există încredere. În pofida scăderii accentuate, scorul sondajului sugerează că reprezentanţii unor companii au o opinie bună despre mediul de actual de afaceri şi despre aşteptările privind afacerile pe care le conduc.

Cu toate acestea, rezultatele pentru creşterea economică au căzut sub zero, pentru prima dată, de la 31 de puncte în trimetrul anterior, la -1 în prezent.

"Cea mai mare parte a investitorilor direcţi se aşteaptă la o temperare accentuată a creşterii economice în următoarele 12 luni", potrivit OeKB. Cele mai slabe rezultate au provenit din sectorul bancar, în condiţiile în care 40% dintre bancherii chestionaţi spun că produsul intern brut din regiune va scădea.

Octombrie a fost o perioadă foarte dificilă pentru Europa Centrală şi de Est. Investitorii au renunţat la activele din regiune, pieţele de obligaţiuni au îngheţat, iar criza creditelor a lovit firmele şi consumatorii care se confruntau deja cu o temperare a creşterii economice, o diminuare a comenzilor şi pierderi de locuri de muncă.

Urmând modelul Islandei, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Letonia au apelat la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru ajutor financiar, ca să iasă din perioada de criză economică, şi toate ţările din regiune au revizuit în jos estimările pentru creşterea economică.

Sondajul a indicat, pentru octombrie, că încrederea reprezentanţilor sectorului bancar şi ai celui imobiliar a fost foarte afectată, deşi rezultatele au fost slabe pentru toate sectoarele de activitate.

O dezvoltare explozivă a sectorului imobiliar din Ţările Baltice, România şi Bulgaria a luat sfărşit brusc, după înrăutăţirea condiţiilor de creditare, iar viitorul pare la fel de pesimist, potrivit rezultatelor sondajului OeKB.

Băncile din regiune au fost grav afectate, în condiţiile în care companiile-mamă se confruntă cu efectele crizei financiare internaţionale şi scad refinanţarea pentru subsidiarele est-europene.

Rusia, care afişase printre cele mai optimiste rezultate în iulie, a înregistrat o scădere bruscă a încrederii din toate sectoarele de activitate, iar estimările pentru creşterea economică au căzut de la 77 de puncte anterior, la -6 puncte.

Ungaria, pe care FMI şi Uniunea Europeană au fost de acord să o ajute cu un pachet de 25,1 miliarde dolari la sfârşitul lui octombrie, a avut din nou o evoluţie slabă, încrederea în mediul de afaceri scăzând de la 22 de puncte, la 12 puncte.

Încrederea în mediul de afaceri din Cehia a căzut la 30 de puncte, de la 41 de puncte, iar în Polonia, de la 57, la 32 de puncte.

Sondajul a fost publicat prima dată în ianuarie 2007 şi a fost efectuat de trei ori anul trecut: în ianuarie, iulie şi septembrie. În prezent, a devenit trimestrial.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii