BANCI | Ultima Ora

Slovenia si-a facut AVAB pentru creditele neperformante ale bancilor. In Romania, IFC preia 30.000 de credite cu probleme printr-o agentie de recuperare creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-05 17:07

Creditele neperformante ramane o problema importanta a sectorului bancar, pe care autoritatile incearca sa-l rezolve in diverse modalitati. De exemplu, guvernul din Slovenia a infiintat o companie finantata de stat menita a prelua de la bancile locale creditele neperformante pe care acestea nu le mai pot recupera de la debitori, adica un fel de AVAB (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare) pe care l-am avut si noi pe vremuri, pentru curatarea fostei Bancorex, actuala BCR.

In acest fel, Slovenia si-a redus riscurile sectorului bancar, fapt care a permis agentiei de rating Standard&Poors sa majoreze recent perspectiva de rating a tarii, de la negativa la stabila.

Slovenia are ratingul BBB+ de la S&P, in timp ce Romania este mentinuta inca in categoria “junk”, nerecomandata investitorilor, respectiv BB+, spre deosebire de celelalte doua mari agentii, care ne plaseaza pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor: Fitch cu BBB- si Moody's cu Baa3.

La noi, problema creditelor neperformante este atacata si de catre Banca Mondiala, prin divizia sa de investitii, IFC (International Finance Corporation), care a anuntat zilele trecute ca a semnat acorduri cu APS Holding, o companie de administrare a investițiilor în active aflate în dificultate și de creditare, pentru achiziția de portofolii de credite neperformante (NPL) și restabilirea accesului la finanțare pentru întreprinderi și consumatori.

Intr-un comunicat de presa, IFC precizeaza ca “va asigura până la 20 de milioane de Euro pentru dobândirea în co-proprietate a portofoliilor de active aflate în dificultate, inclusiv credite de retail și ipotecare, precum și credite pentru companii mici și mari. Numai în România, parteneriatul ar putea soluționa până la 30.000 de credite cu probleme, ar elimina aceste active din bilanțurile băncilor și ar elibera capital pentru noi împrumuturi.”

Martin Machon, fondator și CEO al APS a declarat: „Suntem mândri de parteneriatul cu IFC și vedem potențialul de a dezvolta în continuare cooperarea noastră, extinzând accesul la creditare companiilor care au nevoie de ea.”

APS Holding, cu sediul în Republica Cehă, va cumpăra credite neperformante în Bulgaria, Muntenegru, România, Serbia și, posibil și în alte țări din Europa de Est și de Sud.

„Acest proiect continuă să valorifice inițiativa de răspuns la criză a IFC, care a atins deja un impact semnificativ de dezvoltare în mai multe țări”, a declarat K. Aftab Ahmed, Director IFC al Grupului Instituții Financiare și Capital Privat. „Prin aceste investiții, IFC va contribui la asigurarea faptului că băncile pot continua să ofere acces la finanțare pentru întreprinderi și persoane fizice, ceea ce este esențial pentru redresarea economică.”

Inițiativa este parte a Programului de Recuperare a Creanțelor si Activelor (PRCA) al IFC, care se concentrează pe dobândirea și soluționarea activelor neperformante, refinanțarea de entități viabile și restructurarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Până în prezent, IFC a angajat peste 1 miliard de dolari în nume propriu și a atras 2,7 miliarde de dolari. Prin PRCA, IFC a permis băncilor să transfere până la 25 miliarde de dolari în credite neperformante și a normalizat obligațiile a șase milioane de gospodării și IMM-uri, evitând ca un număr mare de persoane fizice și IMM-uri să-și piardă activele sau locurile de muncă, se mai arata in comunicatul IFC.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii