BANCI | Stirea Zilei

Scaderi istorice la bursa din New York dupa respingerea planului de salvare a economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-30 11:14

Principalii indici ai bursei de la New York au înregistrat luni scăderi istorice, de 7%-9,1%, din cauza intensificării temerilor investitorilor în legătură cu situaţia economică, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a respins planul de stabilizare a sistemului financiar.

Indicele Dow Jones, alcătuit din principalele companii industriale americane, a scăzut luni cu 778 de puncte, respectiv 6,98%, la 10.365,45 puncte. Acesta este cel mai mare declin procentual de la prăbuşirea bursei din 1987 şi cea mai importantă pierdere ca număr de puncte a acestui indice din istoria Wall Street.

Indicele S&P 500 a avut, de asemenea, cea mai slabă şedinţă de tranzacţionare din ultimii 21 de ani, scăzând cu 8,79%, respectiv 106,59 puncte, la 1.106,42 puncte.

Totodată, indicele bursei electronice de pe Wall Street, Nasdaq Composite, care cuprinde principalele companii din sectorul high-tech, a scăzut cu 199,61 puncte, sau 9,14%, la 1.983,73 puncte, cea mai slabă zi de la spargerea "bulei" internetului, în aprilie 2000. Acţiunile Apple au scăzut cu 18%, urmate de cotaţia Google, care a pierdut 11,6% după ce a atins minimul ultimilor 2 ani în timpul şedinţei.

Totodată, indicele serviciilor financiare a înregistrat o scădere de 16%, determinată de declinul cotaţiei Bank of America cu 17,6% şi cel al Goldman Sachs, cu 12,5%.

Camera Reprezentanţilor de la Washington a respins luni, cu 228 de voturi împotrivă şi 205 pentru, planul de stabilizare a sistemului financiar propus de administraţie, care implica alocarea de fonduri de 700 de miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea activelor, datoriilor şi produselor neperformante acumultate de companii, care au provocat falimentul unor bănci simbolice de pe Wall Street şi intervenţii istorice pentru salvarea altor instituţii din SUA şi Europa.

Programul era considerat crucial pentru salvarea sistemului financiar şi a economiei americane, care se confruntă cu turbulenţe importante în urma crizei creditelor ipotecare, declanşată în urmă cu 13 luni.

Eşuarea iniţiativei a panicat investitorii, deja neliniştiţi de ştirile de luni privind preluarea băncii comerciale Wachovia, una dintre cele mai mari instituţii de profil din SUA, aflată în dificultate, de către Citigroup, şi de problemele din Europa, respectiv intervenţia guvernelor din Belgia, Olanda şi Luxembourg pentru salvarea grupului financiar Fortis de la faliment, cea a executivului britanic, care a naţionalizat una dintre cele mai importante bănci locale, Bradford & Bingley, şi salvarea creditorului ipotecar Hypo Real Estate de către guvernul german.

Astfel, investitorii au vândut masiv acţiuni pe Wall Street, căutând refugiu în obligaţiuni guvernamentale, considerate stabile şi eficiente pe termen lung.

Indicele VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), principalul barometru al Wall Street pentru încrederea şi teama investitorilor, a înregistrat luni un salt istoric de 39%, la 48,4 puincte, aproape de maximul ultimilor şase ani, şi a închis la 46,72 puncte, stabilind un nou record de final de şedinţă.

În plus, pieţele creditelor au rămas paralizate, deşi marile bănci centrale ale lumii pompează constant zeci de miliarde de dolari pentru asigurarea de lichiditate, în încercarea de a încuraja împrumuturile interbancare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii