BANCI | Ultima Ora

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.296 lei, in crestere cu 24,6% in septembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 10:59

Salariul mediu nominal net a crescut n septembrie cu 24,6% comparativ cu perioada similară din 2007 şi cu 1,5% faţă de luna precendentă, ajungnd la 1.296 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale cştigului salarial mediu nominal net s-au nregistrat n activităţile de extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe (3.380 lei), iar cele mai mici n fabricarea articolelor de mbrăcăminte (740 lei), se arată ntr-un comunicat al INS.

n luna septembrie 2008, cştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.751 lei, cu 1,3% mai mare dect n august.

Cştigurile realizate pe segmentul de intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii) au continuat să fie ridicate n septembrie, plasndu-se la 3.054 lei, n urcare cu 0,7% faţă de luna precedentă.

De asemenea, salariile nete ale angajaţilor din sectorul transporturilor aeriene s-au situat la un nivel ridicat, respectiv de 3.246 lei.

n luna septembrie 2008, n majoritatea activităţilor economice s-au nregistrat creşteri ale cştigului salarial mediu net, datorate, n principal, acordării de prime (inclusiv a primelor de vacanţă şi premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari.

Astfel, creşteri de 40% şi 22,6% au fost consemnate n industria hidrocarburilor şi servicii anexe, respectiv n sectorul de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari (n principal, datorită premiilor acordate cu ocazia "zilei petrolistului").

Avansuri salariale de 8,1% au fost nregistrate n activităţile de poştă şi curier, iar creşteri cuprinse ntre 5 şi 8% au fost raportate n edituri, poligrafie şi reproducerea nregistrărilor pe suporţi, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, industria mijloacelor de transport rutier, industria de maşini şi aparate electrice.

De asemenea, cştigurile s-au majorat cu 2 - 4% n activităţile: tăbăcirea şi finisarea pieilor, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, fabricarea produselor textile, informatică şi cercetare-dezvoltare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou, fabricarea celulozei, hrtiei şi a produselor din hrtie, industria metalurgică, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei.

Pe de altă parte, scăderi ale cştigului salarial mediu net n septembrie, faţă de august, au fost determinate de acordarea de prime n luna anterioară sau de realizarea unei producţii mai mici.

Cele mai importante scăderi, de 10-13%, au fost nregistrate n industria minieră şi activităţi de asigurări şi ale caselor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Salariaţii din activităţile anexe şi auxiliare de transport, poştă şi telecomunicaţii, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii au cştigat n septembrie cu 2-5% mai puţin dect n august.

Indicele cştigului salarial real pentru luna septembrie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport ntre indicele cştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,1%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele cştigului salarial real a fost de 123,3%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel nregistrat n luna august 2008.

Comparativ cu septembrie 2007, indicele cştigului salarial real a nregistrat o creştere cu 16,1%.

INS menţionează că n cursul anului se nregistrează fluctuaţii ale cştigului salarial determinate, n principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile n funcţie de perioada n care sunt acordate, conducnd, n cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor cştigului salarial lunar la nivelul ntregului an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii