BANCI | Interviu

Romania ar putea imprumuta peste 8 miliarde euro de la Comisia Europeana si FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-13 08:29

Guvernul a iniţiat demersuri la Comisia Europeană pentru contractarea unui împrumut de 7 miliarde euro la care s-ar putea adăuga un împrumut cuprins între 1 miliard şi 3 miliarde euro de la FMI, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

"Reprezentanţii Executivului au solicitat la Bruxelles contractarea unui împrumut de 7 miliarde euro, însă este posibil ca pe lângă acest împrumut să fim nevoiţi să angajăm un credit şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de 1-3 miliarde euro, întrucât sunt presiuni din partea Fondului în acest sens", au precizat sursele citate.

Iniţial, autorităţile de la Bucureşti au cerut Comisiei Europene să-şi dea acordul pentru contractarea unui împrumut de 7 miliarde euro, însă oficialii de la Bruxelles susţin că împrumutul acordat României ar putea fi de 6 miliarde euro, plus alte 3 miliarde rezultate în urma încheierii unui acord cu FMI, au mai spus reprezentanţii guvernului.

"România nu poate fi, însă, de acord cu condiţiile impuse de Fond, întrucât ni s-ar impune din nou majorarea taxelor şi impozitelor pentru a creşte încasările la buget. Şi toate astea, după ce am redus deja cheltuielile cu salariile. În plus, cheltuielile de rambursare a împrumutului sunt foarte mari", au afirmat sursele.

Guvernanţii susţin că se poartă negocieri intense cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a reduce din pretenţiile FMI, însă discuţiile avansează foarte greu din cauza "relaţiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri seară că este unul dintre politicienii care este de părere că România va avea nevoie să angajeze credite externe "preponderent de la Uniunea Europeană, iar în urma aranjamentelor dintre Comisie şi Fond, probabil în acest joc va trebui să intre şi FMI".

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, declara joi că România ar putea avea nevoie de un împrumut extern mai ales în a doua jumătate a acestui an, valoarea acestuia depinzând de gradul de ajustare a deficitului balanţei de plăţi.

Lazea a enumerat paşii pe care România trebuie să îi urmeze în actualul context economic, primul dintre aceştia fiind aprobarea bugetului, apoi execuţia bugetară şi a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduală a politicii monetare. Ultimul pas ar consta în contractarea unui împrumut de la o instituţie internaţională, după discuţii cu Comisia Europeană.

Suma pe care România o va împrumuta depinde de modul în care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde dacă deficitul de cont curent va fi redus ordonat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB în 2008 la 7-8% din PIB în acest an şi apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finanţare am putea-o obţine de la instituţiile financiare internaţionale", a mai spus Lazea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienÈ›ii se aÈ™teaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienÈ›ii să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflaÈ›ie È™i dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare È™i înÈ›elegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii