ECONOMIE | Analize economice

România, pe poziția a patra la deficit comercial în UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-25 05:18

România a ocupat poziția a patra din UE în ce privește deficitul comercial pe primele 8 luni din 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În contextul în care creșterea exporturilor (+3%) a fost însoțită de scăderea importurilor (-2%), minusul din schimburile externe s-a ameliorat față de aceeași perioadă a anului anterior (reducere cu 3,8 miliarde euro sau -17%).

Primele trei state din fostul bloc estic poziționate pe plus în schimburile externe au fost Cehia (+14,1 miliarde euro), Polonia (+9 miliarde euro, cu cea mai mare îmbunătățire, 21,6 miliarde euro, de la -12,6 miliarde euro) și Slovacia (+2,8 miliarde euro după -5,2 miliarde euro în intervalul ianuarie – iulie față de aceeași perioadă a anului trecut).

Ungaria a trecut pe plus și s-a apropiat rapid de podium (+2,5 miliarde euro, de la -7,9 miliarde euro anterior), în timp ce Bulgaria a rămas în domeniul negativ (-3,6 miliarde euro, de la -4,1 miliarde euro pe primele opt luni din 2022). Intrată recent în Eurozonă, Croația a avut o un rezultat slab (-11,5 miliarde euro, puțin mai bun decât în aceeași perioadă din anul anterior).

Astfel, în pofida reducerii deficitului, România a rămas pe cea mai slabă poziție în regiune. Observație importantă, îmbunătățirea soldului cronic negativ a fost relativ redusă (de aproape șase ori mai mică) prin comparație cu cea a Poloniei, țara cu economia cea mai apropiată ca structură și dimensiune.

Totdată, în structură se poate observa că România a avut o performanță mai redusă în ce privește ritmul de creștere al exporturilor (+3%). Semnificativ sub Cehia, Ungaria și Slovacia (cu 8-9%) sau Polonia (+5%), dar mai bine decât reducerea marginală din Croația (-1%) și reculul din Bulgaria (-8%).

Germania și-a majorat substanțial excedentul, Italia a trecut pe plus

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și-a majorat substanțial excedentul comercial tradițional (cu 180%, până la 131 miliarde euro) iar Italia a trecut de pe minus pe plus (+18 miliarde euro, de la -24,9 miliarde euro în aceeași perioadă a anului trecut).

Al treilea mare partener economic al țării noastre, Franța, și-a ameliorat deficitul comercial, de la -124,4 miliarde euro, la -90,3 miliarde euro (de departe, cel mai mare deficit comercial din UE). Urmată la mare distanță de Spania, cu -27,4 miliarde euro, cu observația că și spaniolii au foarte mult ameliorat rezultatul, de la -48,7 miliarde euro.

Pe ansamblul Uniunii, deficitul comercial din primele opt luni ale anului s-a restrâns foarte puternic (de la -311,4 miliarde euro până la doar -9,8 miliarde euro). Rezultatele au confirmat trendul pozitiv deși schimburile intracomunitare s-au diminuat -0,3%, până la 2.749,4 miliarde euro.

Eurozona a revenit pe excedent comercial (de la -242,9 miliarde euro pe ianuarie - august 2022 la +8,1 miliarde euro în primele opt luni din 2023 și un rezultat de +6,7 miliarde euro în august).

În context, deși a marcat o îmbunătățire a soldului negativ, România a continuat să înregistreze un deficit important la nivel regional. Din perspectivă europeană, valoarea consemnată a fost sensibil mai mică decât în cazul Greciei (-20,1 milioane euro) și de puțin peste cea înregistrată de Portugalia (-17,8 miliarde euro), țări confruntate cu probleme de stabilitate macroeconomică.

Astfel, pe fondul unui avans al PIB în scădere (+1,7% brut S1 2023 față de S1 2022, conform datelor provizorii), România a păstrat un dezechilibru extern care rămâne îngrijorător, mai ales pe fondul diminuării semnificative a producției industriale (-5,1% după 8 luni). Ceea ce nu favorizează o echilibrare mai consistentă a schimburilor externe.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii