BANCI | Stirea Zilei

RBS ar putea vinde operatiunile din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 10:01

Banca britanică Royal Bank of Scotland (RBS), controlată de stat şi cu activităţi şi în România, ar putea separa operaţiunile în două entităţi, o "bancă bună" şi una "rea", ultima incluzând şi afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma să fie vândute, relatează “Times”, preluat de NewsIn.

Stephen Hester, directorul executiv al RBS, ar urma să prezinte planul în această săptămână, după ce va anunţa cele mai mari pierderi ale unei companii britanice din istorie, de până la 28 de miliarde de lire sterline.

RBS va reduce costurile anuale cu peste un miliard de lire sterline, acţiune ce ar presupune concedierea a aproximativ 20.000 de salariaţi, dintre care mai mult de jumătate din Marea Britanie.

Părţi mari ale diviziei de bancă de investiţii vor fi vândute sau închise. Operaţiunile din Asia şi cele de retail din Europa Centrală şi de Est vor fi, de asemenea, vândute.

Toate aceste operaţiuni vor fi incluse într-o "bancă rea" în interiorul grupului, care va raporta rezultatele financiare separat. De asemenea, RBS va depune active toxice de cel puţin 200 de miliarde de lire sterline în cadrul planului guvernamental de protecţie a activelor, o schemă de garantare controversată, menită să protejeze băncile de alte pierderi.

"Banca bună" va cuprinde activităţile bancare comerciale şi de retail din Marea Britanie, SUA şi alte state unde RBS are o prezenţă importantă.

Vânzarea de active ar fi una dintre cele mai mari acţiuni de acest fel şi ar reduce substanţial activele din bilanţul RBS, cifrate în prezent la circa 1.000 de miliarde de lire sterline.

Grupul are peste 180.000 de angajaţi în întreaga lume, dintre care 100.000 în Marea Britanie. Anul trecut, banca a redus deja numărul angajaţilor cu peste 12.000 de persoane.

Banca ar urma să afişeze pierderi între 7 şi 8 miliarde de lire sterline şi deprecieri de active de până la 20 de miliarde de dolari, în urma achiziţiei băncii olandeze ABN Amro. Afacerea din România a RBS a fost preluată tocmai de la ABN şi are statut de sucursală.

În 15 februarie, “Times” relata că RBS şi-ar putea diminua operaţiunile din România, Slovacia şi în Uzbekistan, însă ar putea păstra o reţea internaţională de bănci comerciale, în contextul unor pierderi-record de aproape 30 de miliarde lire sterline, ce vor declanşa o nouă serie de disponibilizări.

RBS ar lua în consideraţie vânzarea parţială a activelor preluate de la ABN Amro, cumpărată în 2007 în cadrul unui consorţiu format cu banca spaniolă Santander şi cu banca belgiană Fortis.

Royal Bank of Scotland a fost naţionalizată în 2008 de guvernul britanic, în schimbul unui ajutor financiar de 20 de miliarde de lire sterline (34 de miliarde de dolari). Guvernul britanic a anunţat în octombrie că va recapitaliza băncile RBS, HBOS şi Lloyds TSB, oferind până la 37 de miliarde de lire în cadrul planului de salvare a sectorului bancar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii