BANCI | Ultima Ora

Ratingul BCR a fost scazut de Moody's. BCR spune ca modificarea ratingului are impact limitat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-06-07 17:24

Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingul Băncii Comerciale Române (divizie a Erste Group Bank), în urma deciziei de miercuri de a retrograda cele mai mari trei bănci din Austria, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Astfel, ratingul Băncii Comerciale Române pentru depozite pe termen lung în monedă locală a fost revizuite în scădere, de la 'Baa2' la 'Ba1', cu perspectivă negativă, ratingul pentru depozite pe termen lung în valută a fost revizuite în scădere, de la 'Baa3' la 'Ba1', cu perspectivă negativă.

Calificativul pe termen scurt pentru depozite în monedă locală a fost retrogradat de la 'Prime-2' la 'Not-Prime' iar pentru pentru depozite în valută, de la 'Prime-3 ' la 'Not-Prime'.

Calificativul acordat pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR) a fost revizuit în scădere, de la 'D/ba2' la 'E plus / b1', cu perspectivă stabilă.

Retrogradarea reflectă, în opinia Moody's, impactul deteriorării mediului operaţional în România, ceea ce a dus la acordarea unui calificativ mai scăzut pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR). Agenţia apreciază că se menţine sprijinul băncii mamă pentru divizia din România a Erste Group Bank.

În cazul particular al Băncii Comerciale Române, agenţia constată rapida creştere a ratei creditelor neperformante, care a ajuns la 22,4% din totalul portofoliului de credite la sfârşitul lui martie 2012, pe fondul deteriorării mediului operaţional. Tendinţa creşterii ratei creditelor neperformante reflectă, în opinia Moody's, expunerea semnificativă a creditelor la întreprinderile mici şi mijlocii slabe şi la microcompanii precum şi nivelul semnificativ al creditelor în valută, mai ales denominate în euro, care reprezintă un risc semnificativ în actualul mediu. Aceşti factori vor continua să exercite presiuni asupra profitabilităţii băncii în viitor, avertizează agenţia.

"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra BCR, întrucât banca beneficiază de lichiditate solidă, susţinută de cea mai mare şi mai stabilă bază de depozite din România. BCR rămâne liderul pieţei în ceea ce priveşte atragerea de depozite (+2,6% creştere anuală) şi acordarea de credite, astfel încât banca dispune de toate mijloacele pentru a sprijini creşterea economică a României. În 2012, BCR a continuat să îşi întărească poziţia de lider piaţă, controlând o cotă de piaţă de 20% după active, în timp ce portofoliul de credite a continuat să crească, chiar în contextul unei cereri de credite destul de firave', a anuntat BCR.

Banca precizeaza ca administrează o afacere sănătoasă şi durabilă, într-un mediu economic dificil.

'În plus, BCR dispune 100% de suportul băncii mamă, Erste Group care pe parcursul ultimului an, şi-a majorat participaţia în cadrul BCR de la aproximativ 68% la peste 93%. Expunerea totală a Erste Group faţă de România a crescut din martie 2009 cu aproape 2 miliarde euro până la 8,5 miliarde euro', adauga BCR.

Moody's a retrogradat diviziile Erste Group Bank AG din România, Cehia, şi a menţinut calificativele pentru subsidiara din Ungaria.

Ţinând cont de dependenţa ridicată a României de pieţele externe, mai ales din punctul de vedere al exporturilor şi al intrărilor de capital privat, sporirea presiunilor din statele din zona euro a afectat performanţa economică a României, se arată în comunicatul Moody's. Agenţia adaugă că economia României s-a contractat în primul trimestru din acest an, consumul privat a rămas redus iar şomajul este în creştere. Slăbiciunea macroeconomică afectează performanţa sectorului bancar din cauza cererii slabe de credite, veniturile mai scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, apreciază Moody's.

Miercuri, Moody's a revizuit în scădere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu două trepte, de la 'A1' la 'A3' iar perspectiva asociată este negativă, în timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la 'A2' la 'A3', de asemenea cu perspectivă negativă iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la 'A1' la 'A2' iar perspectiva asociată este stabilă.

În cazul băncilor austriece, acţiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilităţilor cauzate de condiţiile operaţionale din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente, apreciază Moody's, care critică şi capacitatea limitată de absorbţie a pierderilor de către băncile germane şi austriece.

Perspectiva negativă atribuită ratingului Erste reflectă, în opinia Moody's, franciza băncii mai puţin diversificată în Europa Centrală şi de Est, care face Erste mai vulnerabilă la evoluţiile negative din anumite state, cum ar fi condiţiile operaţionale nesigure şi dificile din România şi Ungaria, unde Erste are operaţiuni majore.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii