BANCI | Analiza

Raport FMI: Inflatie de 6,1% in 2011 si de 3,4% in 2012 in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-12 16:19

Ţările Europei Emergente, între care şi România, vor înregistra o creştere medie a PIB de 4,3% în 2011 şi 2012, faţă de 2,4 şi 2,6% pentru întreaga Europă şi 1,7%, respectiv 1,9% în ţările europene avansate, prognozează experţii FMI în cea mai recentă ediţie a Regional Economic Outlook, dată joi publicităţii, la Frankfurt.

Inflaţia va creşte în Europa la 3,8% în 2011 şi va scădea la 3% anul viitor, dar autorii Raportului avertizează că această prognoză este valabilă numai dacă 'creşterile mari de preţuri la alimente şi energie se dovedesc a fi temporare şi nu antrenează o creştere generalizată a inflaţiei, care ar duce la măsuri monetare stricte şi ar afecta creşterea economică'.

În economiile avansate, FMI prevede o inflaţie de 2,5% în 2011 şi 1,8% în 2012, iar în Europa emergentă, de 7,1%, respectiv 6,2%. Media pentru UE este de 2,7%, respectiv 1,9%, iar în zona euro, inflaţia se va ridica peste 2% în 2011, scăzând la 1,7% în 2012.

Unul dintre motoarele creşterii va consta în absorbţia de către ţările europene avansate a majorităţii exporturilor din cele emergente, acestea din urmă devenind, la rândul lor, debuşee tot mai importante pentru firmele din ţările Europei de Vest. Importurile din Europa emergentă reprezintă 12% din importurile Germaniei, faţă de 8% în cazul celorlalte ţări europene avansate.

'Principalul risc pentru dezvoltarea economică a Europei provine din tensiunile de la periferia Zonei Euro, deşi pericolul supraîncălzirii economiilor emergente este mai mic în cazul Europei, decât al altor continente', se arată în Raport.

În cazul României, Raportul FMI prevede pentru 2011 şi 2012 o inflaţie de 6,1%, respectiv 3,4%, la o creştere a PIB de 1,5% în 2011.

Şomajul tinerilor a atins cote alarmante în Spania, unde unul din doi tineri nu are serviciu.

'Salariaţii cu contracte temporare de muncă au dus cea mai grea povară a ajustărilor pe piaţa muncii', constată autorii studiului.

Cererea internă joacă un rol tot mai important în relansarea economică a statelor din zona euro.

În zona euro, creşterea PIB va fi foarte diferenţiată în 2011, mergând de la minus 3% în Grecia, la plus 2,5% în Austria, Finlanda, Germania şi Luxemburg.

Autorii raportului avertizează împotriva riscurilor pentru revenirea economiei ţărilor europene emergente, principalele ameninţări fiind problemele financiare din zona euro şi inflaţia, care este estimată la 7,1% la finele anului în curs.

Suedia a ieşit din criză mai rapid decât alte ţări, dar o creştere a PIB de 3,8% în 2011 şi 3,5% în 2012 constituie primele semnale de supraîncălzire, sunt de părere experţii FMI.

Autorii Raportului sunt de părere că efectele negative ale consolidării fiscale asupra creşterii vor fi limitate în zona euro în 2011, dar vor deveni mai substanţiale în 2012. Efectul negativ asupra creşterii va fi de 1,5% - 2% în Grecia, Spania şi Portugalia şi de 0,5% în Austria, Germania, Irlanda şi Elveţia.

În Europa emergentă, producţia industrială va creşte cu 5-15%, cu excepţia Croaţiei şi a Serbiei.

Cu excepţia României, Croaţiei şi Bulgariei, vânzările cu amănuntul au crescut în Europa Emergentă, ca şi cererea de creditare a gospodăriilor, din nou cu excepţia României. În 2011, creşterea cererii interne a fost de 0,3% în România, de 3% în Bulgaria şi 5% în ţările baltice. În 2011, consumul privat este prognozat să se majoreze cu 1% în România, 3,6% în Bulgaria şi 2,7% în ţările baltice.

Riscurile care ameninţă ţările europene emergente sunt, în opinia experţilor FMI, evoluţia preţurilor la alimente şi energie, inflaţia şi pericolul contagiunilor din zona euro.

'Ţările Europei emergente care depind masiv de bănci mamă din ţările vestice nu par să fie mai expuse tensiunilor din zona euro decât restul regiunii', sunt de părere autorii Raportului 'Regional Economic Outlook'.

Din punct de vedere al datoriei publice, România (37,8% în 2011 şi 37,7% în 2012) se situează sub media de 43,1%, respectiv 43,8% în ţările baltice, 60,7% şi 61,3% în Europa Centrală.

Creditele neperformante au crescut în 2010 la 11,9% în România, faţă de 7,9% în 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii