ASIGURARI | Ultima Ora

Proiectul normei privind protectia participantilor in cazul fuziunii fondurilor de pensii private

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-16 14:57

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat spre dezbatere publicproiectulnormei privind protectia participantilor la fondurile de pensii administrate privat n cazul fuziunii fondurilor din Pilonul II, elaborat n aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicat, cu modificrile si completrile ulterioare.



Proiectul de norm reglementeaz cadrul legal necesar desfsurrii procesului de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat este absorbit de ctre un alt fond de pensii administrat privat si stabileste reguli privind protectia participantilor n aceast situatie.


Astfel, fuziunea ntre dou fonduri de pensii administrate privat va putea fi efectuat la initiativa reprezentantilor acestora prevzuti n contractul de societate civil, care vor elabora un proiect de act aditional de modificare a respectivului contract de societate civil.


Participantii care nu agreeaz conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fr penalitti la un alt fond de pensii administrat privat.


De asemenea, CNPAS va procesa mai repede (lunar si nu trimestrial) cererile de transfer aprute n urma unui proces de fuziune ntre fonduri.


lPentru fiecare dintre participantii fondului absorbit se va calcula un nou numr de unitti de fond. Proiectul de norma contine formula de calcul al numrului de unitti la fondul absorbant aferent fiecrui participant preluat, precum si formula de calcul al numrului total de unitti de fond aferent noului activ al fondului absorbant, dar si operatiunile care trebuie efectuate de ctre depozitarul fondului absorbit.


Administratorul fondului de pensii absorbit are obligatia de a acoperi din provizionul tehnic eventualele diferente negative ntre valoarea activului personal al fiecrui participant care va fi preluat si valoarea garantat prin Lege.


Etapele operatiunii de fuziune:


preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul absorbit la fondul absorbant
preluarea, de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant, a activelor rmase dup transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat
retragerea autorizatiei fondului de pensii absorbit, dup finalizarea procedurii de transfer a activelor
retragerea autorizatiei administratorului fondului de pensii absorbit, dup finalizarea procedurii de transfer a activelor
retragerea autorizatiei emis de ctre Comisie pentru prospectul schemei de pensii private a fondului absorbit
avizarea modificrii prospectului schemei de pensii private a fondului absorbant


Norma privind protectia participantilor n cazul fuziunii fondurilor de pensii administrate privat va reglemeta aspecte precum:
modul de autorizare de ctre CSSPPP a cererii privind fuziunea, respectiv n dou etape - prealabil si definitiv
documentele si termenele necesare n cadrului procesului de fuziune
procedura de acordare sau de respingere a cererii privind fuziunea fondurilor de pensii
obligatia administratorilor fondurilor care fuzioneaz de a face public operatiunea de fuziune si continutul minim al anuntului public privind fuziunea, de a informa participantii preluati asupra situatiei activului personal preluat si, dac este cazul, de a informa toti participantii asupra modificrii prospectului schemei de pensii private.
obligatiile administratorului fondului absorbit n perioada cuprins ntre data primirii deciziei de autorizare prealabil a fuziunii si data stabilit pentru efectuarea transferului de active ctre fondul absorbant
obligatia ntocmirii, de ctre administratorii fondurilor care au fuzionat, a unor situatii financiare suplimentare
reguli privind calculul valorii activului net al fondului
transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piat reglementat ntre cele dou fonduri
sanctiunile care pot fi aplicate n cazul nerespectrii prevederilor din proiectul de norm.


Potrivit proiectului de norm, transferul instrumentelor financiare admise la tranzactionare pe o piat reglementat ntre cele dou fonduri va fi considerat transfer direct n sensul legislatiei pietei de capital, iar administratorului fondului de pensii absorbant are obligatia de a efectua toate procedurile necesare de evidentiere a noului detintor de instrumente, functie de natura activelor detinute.


Proiectul de norm privind fuziunea fondurilor de pensii administrate privat, elaborat n aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicat, cu modificrile si completrile ulterioare este disponibil pe site-ul www.csspp.ro, la rubrica: Dezbatere Public.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii