BANCI | Ultima Ora

Programul Prima casa, valabil si pentru constructia de locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-17 21:15

Guvernul a completat cadrul legal privind Programul Prima casă, astfel nct persoanele care doresc să beneficieze de acest program să-şi poată cumpăra o locuinţă finalizată, nscrisă n Cartea Funciară, fie o locuinţă aflată la faza de construcţie sau care urmează să fie construită, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

Prin aceste completări, putem spune că actul normativ şi-a atins cele trei obiective: oferim romnilor şansa de a avea acces, n condiţii mai bune de achiziţie, a locuinţei, dezgheţăm creditarea n Romnia şi contribuim la stimularea activităţii economice din domeniul construcţiilor şi sectoarelor conexe acestui domeniu, a declarat primul-ministru.

Şeful Executivului a precizat că rămn neschimbate condiţiile stabilite pentru beneficiari: să nu deţină n proprietate o locuinţă pnă la data de 4 iunie, să achiziţioneze o locuinţă n una dintre cele trei forme menţionate şi să dispună de un avans minim de 5% din valoarea locuinţei. n ceea ce priveşte costurile de creditare, primul-ministru a reafirmat că pentru creditele n euro, costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea EURIBOR la trei luni plus maximum 4%, iar pentru creditele n lei costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea ROBOR la trei luni plus 2,5% .

Şeful Executivului a prezentat următorul exemplu: dacă o persoană doreşte să ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară pe care o plăteşte dacă va beneficia de Programul Prima casă va fi de 297 de euro, comparativ cu 448 de euro ct ar plăti n situaţia n care nu ar beneficia de acest Program. Diminuarea ratelor lunare derivă din diminuarea costurilor de creditare, a explicat primul-ministru.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat că mecanismul Programului Prima casă se va baza pe mobilizarea capitalului băncilor şi introducerea constructorilor n acest mecanism.

Ministrul Finanţelor a explicat mecanismul achiziţionării prin acest Program a unei locuinţe care urmează să fie construită sau a unei construcţii la roşu. Astfel, beneficiarul va depune la bancă o cerere de finanţare nsoţită de un ante-contract de vnzare-cumpărare a locuinţei sau prezintă, n cazul construcţiei, contractul de construcţie cu o societate din domeniu. n urma constatării ncadrării solicitantului n criteriile de eligibilitate ale Programului, banca va emite o promisiune unilaterală de creditare, sub condiţia obţinerii unei promisiuni de garantare. n acest moment intervine Fondul de Garantare, care emite promisiunea de garantare, ndeplinindu-se astfel două condiţii majore pe care le aşteaptă, pe de o parte, finanţatorii băncile - , iar pe de altă parte beneficiarii. Promisiunile de creditare şi de garantare sunt valabile pe o perioadă de 18 luni, timp n care locuinţele să fie finalizate. n momentul n care locuinţele sunt finalizate, promisiunile de creditare şi de garantare se transformă ntr-un contract de garantare, prin urmare, beneficiarul intră n posesia banilor pentru a putea plăti constructorului locuinţa, iar locuinţa devine ipotecă de gradul I n favoarea Ministerului Finanţelor.

Ministrul Gheorghe Pogea a apreciat că prin acordarea posibilităţii de a achiziţiona n cadrul Programului Prima casă o locuinţă care urmează să fie construită sau una la roşu, va fi satisfăcută, pe de o parte, dorinţa persoanelor fizice de a-şi construi o locuinţă, sau de a achiziţiona una la roşu, iar, pe de altă parte, va fi stimulată construcţia de locuinţe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii